2014. november 11., kedd

Vajon tényleg célba ér az önéletrajzod? 2.

Vajon tényleg célba ér az önéletrajzod?

Nem elég megírnod egy jó önéletrajzot, annak el is kell jutnia a címzetthez. Ehhez olyan technikai akadályokat kell leküzdened, amelyekre lehet, hogy Te sem gondoltál.

Publikálva: 2014. november 07., szerző: Baráth András
Baráth András
Baráth András
önéletrajz-szakértő
elhelyezkedési tanácsadó
Képzeld el a következő helyzetet! Tudomást szerzel álmaid állásáról, ami minden szempontból megfelel az elképzeléseidnek: izgalmas munka, jó fizetés, barátságosnak mondott légkör. Sőt, úgy érzed, hogy a végzettségeddel és tapasztalatoddal biztosan az esélyesek közé tartozol.
Késedelem nélkül el is küldöd a pályázatodat e-mailben, és kezdetben türelmesen, később türelmetlenül vársz a telefonhívásra, visszajelzés azonban nem érkezik
Egy sikertelen pályázatnak számos oka lehet, de néha a megfejtés jóval egyszerűbb, mint gondolnád. Mert könnyen lehet, hogy a tapasztalatoddal semmi probléma nincs, és az önéletrajz is megfelelő volt, csak éppen nem jutott el a munkáltatóhoz.
Vegyük hát sorra a leggyakoribb akadályokat!

Túl nagy a méret

Az elektronikusan benyújtott pályázatok első számú ellensége a fájlméret. Ez alatt azt értem, hogy ha az általad benyújtott elektronikus dokumentum mérete több megabyte, akkor valószínűleg nem tudja majd fogadni a vállalati levelező rendszer.
Ne felejtsd el, hogy a cégek nem a szinte korlátlan kapacitással rendelkező Gmail levelező rendszert használják! Még ma is általánosak azok az email programok, amikben egy-egy postafiók mérete maximum 100-200 megabyte.

Gyakran a fénykép a bűnős

A nagy fájlméretet általában a fényképek okozzák. Ezt úgy tudod kiküszöbölni, hogy a fényképedet nem a Word dokumentumban, hanem egy fényképszerkesztőben kicsinyíted le, és ezt követően másolod be az önéletrajzba.
Lehetőség szerint az önéletrajz mérete soha ne legyen több, mint 250 kilobyte.
Ha a pályázatod méretére figyelsz, még nem tettél meg mindent. Előfordulhat ugyanis, hogy éppen a konkurenciád, azaz a többi jelentkező hatalmas méretű levelei töltöttek meg egy postafiókot, és a Te elektronikus leveled emiatt nem megy át.
Figyelned kell tehát arra is, hogy nem kaptál-e automatikus hibaüzenetet az email elküldése utáni percekben. Ha ez előfordulna, akkor keresd meg telefonon a munkáltatót, és jelezd nekik a problémát!

Nem jó a formátum

Akkor sem vagy előrébb, ha célba ér az önéletrajzod, de nem tudják megnyitni. Tipikus hiba, hogy a Microsoft Word legújabb verziójában vagy PDF formátumban nyújtja be valaki a pályázatát. Tartsd szem előtt, hogy a címzett számítógépén nem feltétlenül futnak ezek a programok!
A munkaközvetítők azért sem szeretik a PDF formátumot, mert nem tudják belőle kitörölni az elérhetőségedet, mikor továbbítják azt egy megbízó vállalatnak. Ezzel akarják ugyanis elejét venni, hogy a munkáltató esetleg őket megkerülve vegye fel Veled a kapcsolatot.
A legkörültekintőbben akkor jársz el, ha Microsoft Word 97-2004 (.doc) formátumban adod be a pályázatodat.

Hibás vagy ékezetes fájlnév

A fájlok elnevezésében két típusú hiba szokott előfordulni. Az egyik technikai a másik esztétikai.
A technikai probléma az, ha ékezetes karaktereket használsz a fájl nevében, amit a programok megbízhatatlanul kezelnek, és sokszor nem tudják megnyitni. Kerüld ezért az ékezeteket a fájlnevekben!
Az esztétikai probléma alatt azt értem, hogy saját használatra szánt elnevezéssel küldöd el az önéletrajzodat. Például a ?Cicus.doc?, vagy ?ApuCV.doc? típusú elnevezések nem éppen pozitív benyomást keltenek az olvasóban, nem igaz? Ezek a buta hibák csak rontják az esélyeidet.
Tipp: Képezz a nevedből ékezet nélküli fájlnevet, és ezzel add be a pályázatodat!
Baráti üdvözlettel:
András

A következő lecke tartalmából

A következő cikkben arról lesz szó, hogy mik azok a technikai akadályok, amelyek miatt talán el sem jut a címzetthez az önéletrajzod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése