2014. november 4., kedd

Így készíts mosószert vadgesztenyéből!

Így készíts mosószert vadgesztenyéből! +recept +tesztelés

2014. október 02.
 •   
mosas_vadgesztenyevel.jpg
Biztos ismersz már több olcsó és környezetbarát mosási lehetőséget is, ám én most a vadgesztenyével való mosás gyönyöreire szeretném felhívni a figyelmedet és az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat készülök megosztani Veled. 
Minden spórolós és a környezetvédelemre valamit adó mókus már mosószappangéllel vagy szappanreszelékkel mos vagy nagyon szeretne épp pont most áttérni valami pénztárcakímélő, ám környezettudatos mosási módszerre, amitől a mókuságyneműtől a mókusgatyáig minden tiszta, illatos és pihe-puha lesz.
Ha nem egy külföldi oldalról kimásolt szöveg fordítását akarod olvasni, hanem mindig kipróbált, letesztelt tippeket látni, kövesd mókust, mert ő ilyeneket mutat! 
Kedves Mókusok, most egy igen-igen mókusosan tudományos olvasmány következik! Kéretik a mókusnózikra biggyeszteni az okulárét és kéretik komoly mókuspofit vágni! Megvan? Jó! Kezdhetjük!

Miért lehet vadgesztenyével mosni?

A vadgesztenyetermés belseje magas triterpén-szaponin tartalmának köszönhetően alkalmas a ruhák tisztítására. Ennyi. Itt be is fejeztem a tudományos részt. Később elmondom, miért jó vele mosni. De lássuk a használati részt.

Hogyan mossunk vadgesztenyével?

A legegyszerűbb megoldás, ha  5-6 vadgesztenyét éles késsel négybe vágsz és kis vászon zsákocskába vagy egyszerűen egy zokniba erősen belekötöd. A gesztenyekülső héjára nincs szükség, ezt le is dobja magáról könnyen a gesztenye, de ha rajta marad, az sem befolyásolja a mosást, mert nem ereszti a színét 60 fokon sem.
A kissé munkásabb, ám hatékonyabb megoldásom az, hogy megszabadítom a gesztenyéket a héjuktól - ennek leggyorsabb módja, ha rácsapok egyet a kalapáccsal a barna, fényes kis kobakokra. Ha ezután még egyben maradt a belső rész, akkor késsel fel kell vágni kisebb darabokra. 6-8 gesztenyét 1 liter  forró vízben főzök 10 percig, majd hagyom kihűlni. 
mosas_vadgesztenyevel_folyamat.jpg
Kicsit krumpliszaga van, de ez senkit ne riasszon el! 10 perc után szűrhető, használható.
vadgesztenye_mososzer_le.jpg
Ez a “mosólé” kiszedte a piros gyümölcsfoltot is a terítőmből! Bizony!
Ha inkább játszani van kedved a vadgesztenyével, mutatom milyen szuper játékokat lehet belőle készíteni a kismókusoknak! --->

Mennyiség

4,5 kg ruhához: 30, 40 vagy 60 fokon mosok, akkor kb. egy decit használok belőle, a mosógép dobjába öntve.
Tipp# Ha szorgos voltál és sok vadgesztenyét gyűjtöttél, terítsd szét és hagyd 5-7 napig keményre száradni. Ezután tárold szellős helyen, vászonzsákba kötve.
Azt ne várjuk, hogy a legdurvább korom-, olaj- vagy vörösborfoltot kiviszi mókuspapa nadrágjából és bizony a kismókusból alul vagy felül távozó spenót sem fog foltmentesen kimosódni a pelusból vagy a partedliből, de azt bizton állíthatom, hogy normál, napi szennyezettségű ruhák, zoknik, ágyneműk, törölközők, sőt a konyharuhák is tisztán és puhán libbennek ki a mosógépből a szárítóra (kis segítséggel persze, ami a “libbenést” illeti)! Mindjárt jön a teszt is! 
mosas_teszt_vadgesztenye.jpg
Tipp# Ha a főzős megoldást választod, a mosólét tárold hűtőben. Nem kell sok, 1 liter lé legalább 7-8 mosásra elegendő lesz.

Mit lehet és mit nem lehet mosni vele?

A mókustapasztalat azt mutatja, hogy selyem és gyapjú kivételével minden mosható vele.
Színes ruhákat nem fakítja ki.
Ha fehéret mostok és ragaszkodtok a hóvaksághoz, akkor szokás szerint mosószódát vagy konyhai szódabikarbónát is tegyetek a mosáshoz a gesztenye mellé.
Szuper szódabikarbónás ötleteimet - többek között a kedvenc hófehér, csillogó karácsonyfadíszekről vagy az aktuális illóolajfolt eltávolításáról szólót - itt olvashatod! --->

Teszt

Fehér vásznat feldaraboltam, földdel, étolajjal, izzadásgátló stifttel és híg feketekávéval szennyeztem, előtte pedig még letöröltem a port is pár bútorról velük. 40 fokon, négyféle szerrel mostam ki őket.

Eredmény

Mind a négy esetben szép, fehér lett a vászon. A legpuhább a mosószappanosmosás után lett az anyag, ezt követte a vadgesztenye, majd a mosódió, sereghajtó a mosópor lett, itt kaptam a legsprődebb eredményt.
1. mosódió
mosodios_mosas_teszt.jpg2. reszelt mosószappan
mososzappanos_mosas_teszt.jpg3. ismert, reklámozott mosópor
mosoporos_mosas_teszt.jpg4. vadgesztenye
vadgesztenyes_mosas_teszt.jpg
Öblítőt vagy mosószódát egyik esetben sem használtam, nem akartam, hogy ez befolyásolja a mosás eredményeit.

Miért jó vadgesztenyével mosni?

Mert tiszta lesz tőle a ruha.
"Rendben, de hát mosódióval is tisztára tudom mosni a ruhát!" - tolhatod fel most a nózidon a tudományos szemüveget.
Persze! - mondom én erre - De amíg egy kiló mosódió kb. 4000 forintba fáj a mókusoknak, addig a vadgesztenyeterméshez csak le kell hajolni.
De van ám még magyarázat a tarsolyomban! Az idén különösen bőségesen termő gesztenyefák alól séta vagy kirándulás közben egy szatyorral összeszedni mennyire megterhelő a bolygónk számára? És mennyire megterhelő messzi keletről vízen és szárazföldön kilótonnaszámra áthordani Európába annak a távoli mosódiófának a termését? Gondolj bele! Ezek a szállító járművek mennyi gázolajat, benzint használnak el, és az égéstermékkel milyen mértékben szennyezik a vizeket, levegőt és a földet?
Én bele sem merek gondolni, inkább szedek egy zsák vadgesztenyét! Tehát: ami OTT mosódió, az ITT vadgesztenye.
Fontos: ha lehetőséged van rá, próbáld a gesztenyét forgalommentesebb helyekről szedni, pl. erdőben, parkban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése