2014. november 11., kedd

Gerilla Önéletrajz Tippek 3.

Mi hiányzik az önéletrajzok 99 százalékából?

Ha kiküszöbölöd ezt a hibát az önéletrajzodban, nagy előnyre tehetsz szert az álláskeresők tömegével szemben az állásokért folyó versenyben.

Publikálva: 2014. november 10., szerző: Baráth András
Baráth András
Baráth András
önéletrajz-szakértő
elhelyezkedési tanácsadó
Az elmúlt években a piacvezető Profession állásportál több alkalommal is felkért szakértőnek, és az együttműködés során sok bennfentes információhoz ill. adathoz jutottam.
Még engem is meglepett, hogy milyen hatalmas a túljelentkezés egy-egy álláshirdetésre.
Teljesen mindennapos ugyanis, hogy egy álláshirdetésre 300-400 önéletrajz érkezik be. Ez még a korábbi években tapasztalt számoknak is a többszöröse, és igen nehézzé teszi az álláskeresők dolgát.

Megváltoztak a játékszabályok

Ami korábban működött, az ma nem működik, vagy csak sokkal kisebb eredménnyel. Ebben a megváltozott helyzetben csak azok tudnak érvényesülni, akik a környezetünkben végbemenő változásokhoz alkalmazkodnak, és képesek újítani.
Mit jelent ez az álláskeresésben?
Azt, hogy amikor sokszoros túljelentkezés van minden egyes megüresedő pozícióra jól képzett és tapasztalt munkaerőből, amikor több tucat vagy több száz jelentkezés érkezik minden álláshirdetésre, akkor ki kell tűnnöd a tömegből!
És ez az a szempont, amiben szinte minden önéletrajz gyengén szerepel, ami a kezembe kerül. A szürkeség és sablonosság ugyanis ezekben az időkben az önéletrajzok legnagyobb ellensége.

A sablonos önéletrajz ma már kevés

Úgy értem, lehet bármennyit csiszolni egy önéletrajzon és kísérőlevélen, csak akkor fogja hozni az elvárt eredményt (azaz csak akkor hívnak be interjúra), ha a pályázatod képes Téged kiemelni több tucat vagy több száz jelentkezésből is.
Szemmel láthatóan az álláskeresési módszerekben még nem ment végbe az a változás, ami az új helyzetben való érvényesülés szükséges.
Az álláskeresők többsége még mindig a kilencvenes évek önéletrajz és kísérőlevél sablonjait használja. Ha valaki újított is (Europass), az nem a kívánt irányba történt, mert csak még sablonosabbá tette az önéletrajzot.

Probléma másoknak, lehetőség Neked

Ez a helyzet azonban egy hatalmas lehetőséget is teremt. Mint minden változásban, ma is előnyre tehetnek szert azok, akik a leggyorsabban alkalmazkodnak az új helyzethez.
Merj eltérni a megszokottól! Merd elhagyni a berögzült, de eredménytelen kötöttségeket! Merj önmagad lenni a pályázatodban is!
Persze mondhatod erre, hogy az önéletrajz és álláspályázat terén nem könnyű újítani, mert a munkáltatók és toborzó cégek bizonyos elvárásainak meg kell felelni.
Valóban van egy finom vonal, amin nem célszerű túllépni. Ezen belül azonban ki lehet, és ki is kell használnod a rendelkezésre álló lehetőségeket, hogy megkülönböztesd Magad és pályázatodat az álláskeresők tömegétől.
És hogy milyen technikákkal érheted el, hogy kitűnj az álláskeresők tömegéből?
Hamarosan, november 12. és november 13. este 6-kor pont ezekről a módszerekről tartok ingyenes előadást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése