2014. november 17., hétfő

Lázcsillapítás

http://gyogyszereszvalaszol.blogspot.hu/2011/12/fajdalom-lazcsillapitas-gyermek-es.html

Van még egy hatóanyag, amelyről feltétlenül fontos tudni, ha a gyermekkori láz- és fájdalomcsillapításról van szó.  Mégpedig azért, mert alkalmazása TILOS!
Az aszpirinről van szó. A Reye-szindróma vírus okozta fertőzés (himlő, influenza...) esetén alakulhat ki, ha gyermekünknek aszpirint adunk.
Reye-szindróma igen ritka, életveszélyes kórkép, amely főként 3 és 12 éves kor közötti gyermekeket érinti.
A fertőzés után 4-5 nappal hányinger és hányás alakul ki. Egy nap leforgása alatt idegrendszeri tünetek jelentkeznek (agyi duzzanat alakul ki): zavartság, nyugtalanság, dezorientáció (tájékozódás zavara), amely görcsökkel társulhat. Nagyon súlyos esetben a végkimenetele kóma és halál.
A betegség a májat is érinti, véralvadási zavarok, vérzés is jelentkezhet.
A betegség lefolyása, súlyossága esetenként változó. Függ az agyi duzzanat mértékétől. A gyógyult betegek nagy része teljesen egészségesnek tekinthető (kétszer rendkívül ritkán fordul elő egy gyermeknél), kisebb százalékban - főként azoknál, akiknél súlyosabb volt a betegség lefolyása – a szellemi visszamaradottság, idegsérülés (rendellenes izommozgások), görcsre való hajlam maradandóvá válik.
Gyógymódja sajnos nincs. Intenzív osztályon tüneti kezelésben részesül. (vérzéscsillapítás, görcsrohamok megelőzése...)

Fontos a lázmérés helye, mert a fülben, hónaljban, szájban mért hőmérséklet a mért adatoknak megfelelő, de a végbélben mért hőmérsékletből mindig le kell vonni 0.5 fokot!!!

 
A láz a szervezet védekező reakciója során alakul ki. Gyermekeknél, csecsemőnél a leggyakoribb kiváltó oka valamilyen vírus, vagy baktérium okozta fertőzés. (Lázat okozhat még sérülés, daganat, allergiás reakció...)
Mivel a láz csak tünet, nem pedig maga a betegség, ráadásul a szervezet számára hasznos-segíti az immunrendszer működését, ezért megoszlanak a vélemények, hogy szabad-e illetve mikortól kell csillapítani. Hőemelkedésnél még nem feltétlenül, de 39 fok felett mindenképp csillapítani kell a lázat. Mivel csecsemőkorban, kisgyermekkorban a lázas állapot nagyon megviseli a kicsik szervezetét és a lázgörcs veszélye is fenyegethet, az én véleményem szerint, nem szabad kockáztatni már a mérsékelt láz  (38-39 fok között) alsó értékénél is azonnal csillapítani kell.

A lázcsillapítás fizikális módszerei:

-Hűtőfürdő: Soha ne tegyük a gyereket egyből hideg vízbe! A gyerkőcöt kellemesen meleg (kb.37 fokos) vízbe kell ültetni, majd lassan adagolni a hideg vizet, amíg langyosra (nem hidegre!), kb. 29 fokosra . (22 fok alá hűtött víz görcsöt okozhat!)
Ezzel a módszerrel 1 maximum 2 fokot nyomhatunk le a lázon. Magas láznál ne törekedjünk a teljes lázcsillapításra. mert a hirtelen hőmérsékletváltozás szintén megviseli a szervezetet.

Hűtőborogatás (Priznitz): Hónaljtól a comb közepéig langyos vizes lepedőbe csavarjuk a testet, majd egy száraz lepedőt tekerünk felé. Kb.10-15 percenként - a lepedő átmelegedésekor - a borogatást cserélni kell.  A módszer addig folytatható, míg a láz le nem csökken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése