2014. október 22., szerda

Csíráztatás

A csíráztatás a legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy szuper élelmet állítsunk elő.
Az olyan kifogások mint „én nem vagyok az az ember” vagy „nincs elég hely” egyszerűen nem lehetnek kifogások arra, hogy ne lássuk el magunkat olyan élelemmel ami különleges minőséggel és értékkel bír.

Egyik ilyen lehet a lucerna:
A lucerna hajtásait azelőtt takarítják be, mielőtt az teljes növénnyé fejlődne ki. A hajtások koncentrált mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat. Vitamin tartalma a csírázás folyamata során rohamosan növekszik.

Mit tudnak?

A vitamin tartalma bizonyos magoknak, hajtásoknak, gabonaféléknek, és csonthéjasoknak akár 20%-os növekedést is elérhet, az eredeti értékhez képest néhány napon belül a csírázás megindulása után. A tehénbabbal végzett kutatás kimutatta, hogy a csírázás után a B1 vitamin tartalom 285%-ra, B2 vitamin 515%-ra, és niacin tartalma 256%-ra nőtt.
A Vitamin tartalma egy magnak a csírázáskor végbemenő biokémiai folyamatok következtében akár 100%-tól 2000%-kal is megnőhet, magtól és körülményektől függően.

Tartalmuk

Minden magban megtalálható vitaminok közé tartozik az

  • A-vitamin

  • C-vitamin

  • B1-vitamin

  • B6-vitamin

  • K-vitamin

A lucerna csírában a K-vitamon koncentráció a legmagasabb ami jelenlegi ismereteink szerint a természetben előfordul. A lucerna szintén az egyetlen növény amiminden vitamint előállít.
Ásványi anyagokban szintén gazdag, bővelkedik vasban, magnéziumban, foszforban, nátriumban, mangánban valamint kálciumban. És ha mindez nem lenne elég, a lucernában találhatóak rostok, folsav és omega-3 zsírsav is.

Oxigénhiány

A hajtások lúgosítják a szervezetet. A lucerna az antioxidánsok legfőbb forrása. Sok betegség, beleértve a rákot is összefüggésbe hozták már a szervezet savasságával.
Otto Warburg Nóbel díjas tudós megállapította, hogy a rákos sejtek növekedése oxigénhiányos állapotban indul meg, és ezen sejtek, valamint vírusok nem képesek megélni lúgos és oxigéndús környezetben.

Izomnövelés

A hajtások nagyon jó fehérjeforrások is. A legtöbb ember úgy hiszi, hogy a proteinek legfőbb forrása a hús, csirke, és a hal, valamint tojás és a tejtermékek. Mint minden zöldség, a csírák is tartalmazhatnak 35%-ban fehérjéket, ami már alkalmas arra, hogy izmokat növesszünk.

A csíráztatás olcsó, könnyű, és jó

A csírák a legjobb helyben megtermelt élelem a fentiek alapján. Nincsenek rajta nem kívánatos kártevők, nem tartalmaz adalékanyagokat, növényvédő szereket. Csíráztatni a világ bármely táján lehet, bármilyen klíma alatt, hiszen bent csináljuk a konyhában.
A csíráztatás egy költséghatékony módszer arra, hogy plusz egészséges és organikus tápanyagokhoz jusson a szervezet az év bármely szakában.
Éppen ezért nincs kifogás arra vonatkozóan, hogy nem táplálkozunk egészségesen. Sem időt sem pénzt nem emészt fel az, hogy az étlaphoz csapjuk. Sok előnnyel jár rád és a környezetedre nézve; olcsó, és a tested és az elméd is hasznot húz belőle.
csíra
Nem csak hogy egészségesek, de egyúttal ízletesek is és nagyon könnyen az étlapra tehetjük őket. Felhasználhatod salátákban, levesekben, szendvicsekben, de akár turmixokban is.
Azok akik az internetet böngészik esetleg találkozhattak negatív információval ezzel kapcsolatban, az ő figyelmükbe ajánlom a következőket:
„1995-ben a szalmonella baktérium által okozott betegség elterjedt Chicagóban a csíráztatások miatt. Ez egy izolált eset volt mert sikerült visszakövetni az eseményeket egyetlen forrásig, amit importáltak.
Minden évben a szalmonella megbetegedések sokkal több embert érintenek, aminek forrásai a tojások, csirkehús, és marhahús, mint a lucerna csíráztatással összefüggésbe hozható esetekben” – Forrás
Egészséges magok esetén tehát nincs mitől tartani, de azért ne felejtsük el megmosni őket, és a csírákat rendszeresen lemosni.

A Lucerna jótékony hatásai


  • Rákmegelőző hatású
  • Javítja a szív egészségét
  • Gyulladáscsökkentő
  • Antioxidánsban gazdag
  • Immunrendszer  erősítő
  • Elősegíti a fogyást
  • Csont erősítő
  • Vércukor tartalmú

Hogyan csíráztassunk otthon – Leírás

Amire szükségünk lesz:
  1. Természetes lucerna magok
  2. 1,2-2 literes dunsztos üveg
  3. géz és egy olló
  4. gumigyűrű
  5. és egy tál vagy ahhoz hasonló megoldás (lásd lentebb).

Tégy egy evőkanálnyi lucernamagot az üvegbe.
luc1
6-8 órán vagy egy éjszakán át áztassuk a magokat vízben.
luc2
Elvágjuk a gézt ahogy a képen látható. (Ez újrahasznosítható csak jól ki kell mostni)
luc3
A gézt rágumizzuk az üveg szájára.
luc4
Átmossuk párszor, ahogy a képen látható.
luc5
A képen látható módon helyezd el az üveget, 45 fokos szögben, és hagyjuk nőni őket 6-8 napigA száját ne fedjük le, hogy elég oxigénhez jussanak. Ne helyezzük napos helyre mert az üveg belseje túlhevül és naponta mossuk át 2-3 alkalommal mert különben tönkremegy.
luc6
4-6 nap múlva már így fest
luc7

Tárolás

A hűtőben jól eláll kb 5 napig. Felhasználás előtt mossuk át.A lucerna magok kiválóak, de szintén csíráztathatunk napraforgót, hajdinát, tönkölyt, és lencsét. Kipróbálhatóak még amaránt, len, vadrizs, mustár, retek, hagyma…

Néhány tapasztalat és megjegyzés

  • A magokat szinte bármelyik bioboltban, olcsón beszerezheted. Kifejezetten csíráztatásra alkalmasak.
  • A mustár-, a retek- és a hagymacsíra igen intenzív ízű, ne ijedj meg tőle!
  • Nagyon fontos az élő ételek fogyasztása, és ha nem rendelkezel kiskerttel, akkor ez az egyike a kevés módnak, amivel élő táplálékhoz juthatsz!
  • Egy-egy kifejlett csírában annyi tápanyag van, amennyi a kifejlett növényben, emiatt iktasd be minél többször – és lehetőleg nyersen (salátába, szendvicsbe) – az étrendedbe!
  • Állítólag a 2. nap (áztatás után) tartalmazzák a legtöbb enzimet, ezután a vitamintartalmuk nő meg.
  • Kísérletezz, hogy hova rakod az üveget! Nálam nem szerették, ha túl sok közvetlen napsütést kaptak, így inkább egy világos helyre raktam, ahová csak 1-2 órán keresztül süt a nap.
  • Egy üvegbe csak egyféle magot tegyél, mivel a csíráztatási idejük különbözik.
  • A már „legelhető” csírákat érdemes rögtön elfogyasztani, de ha egy lezárt műanyag edénybe berakod a hűtőbe, 3-4 napi elállnak.
  • Néha szőröket növesztenek, ettől sem kell megijedni, nem penész

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése