SZERZŐ:  - 
Elvégeztél egy iskolát (vagy többet). Szereztél egy szakképesítést, egy diplomát (vagy többet). Nekivágtál a nagybetűs életnek, voltak terveid is, hogy hány éven belül mit érsz el: családi ház, autó, kutya, rendszeres nyaralás, fotózkodás a Grand Canyon tetején. Aztán eltelt pár év, és mi valósult meg belőle? Semmi. Sőt, inkább visszamennél az iskolapadba, mert ott nem volt felelősség, legfeljebb tanulni kellett rendesen. Az iskolában átmentél, az életben viszont megbuktál.
(Persze ha neked maradéktalanul sikerült mindent elérned, akkor gratulálok! És egyben el is köszönök tőled (további szép napot!), mert ez az írás nem  neked szól.)
De ha te azok közé tartozol, akiknek nem jött össze az élet eddig, akkor olvass tovább, mert megmutatom, mit szúrtál el. Ha érzékeny, és sértődékeny vagy, akkor ne olvass tovább, mert nem az a célom, hogy simogassam a lelkedet.
10 dolog, amiért a büdös életben nem lesz neked jobb

10 dolog, amiért a büdös életben nem lesz neked jobb

1. Lusta vagy

Tudod, hogy előrelépéshez tanulni kellene. Mondjuk angolul, vagy németül. Vagy el kellene végezni egy OKJ-s tanfolyamot. Vagy nem tévét meg autót kellene hitelből venni, hanem mondjuk elvégezni egy főiskolát. Mert gyakorlatod már van, mégis egy nálad sokkal kevésbé hozzáértő fiatal mondja meg, hogy mit csinálj napi 8 órában. Mert neki diplomája van, és mert a főnök rokona.
Na és? Attól neked még bele kell törődnöd a lábtörlő szerepbe? A gyűlölködés helyett inkább össze kellene magadat kapni, és nekiállni valaminek, amitől jobb életed lesz majd. Jó, persze dühöngeni könnyebb, és érzelmileg is sokkal intenzívebb dolog, mint 150 oldalt bemagolni egy hét alatt. “Áááá, és erre úgysem vagyok képes. Mikor tanulnék?” Pedig nem buta vagy, csak lusta.Valamit valamiért. A jobb életért dolgozni kell.

2. Nincsenek prioritásaid

A rövid távú céljaid fontosabbak a hosszú távú céloknál. A sürgős dolgok meg fontosabbak a fontos dolgoknál. Az, hogy megnézz egy meccset, összerendezgesd a receptjeidet, vagy naponta több órán keresztül pletykálj a lépcsőházban, és tízszer sétáltasd meg a kutyát, fontosabb minden másnál.
Pedig ha csak napi egy órát fordítanál arra, hogy mások élete helyett a sajátodra koncentrálj és tanulj; jobban megismerd, hogy mire vagy képes valójában, egy éven belül gyökeresen változna meg az életed. Jó értelembe véve. Elindulnál a hitel nélküli családi ház, autó irányába.

3. A kormánytól várod a Kánaánt

“Elmútnyócév >>> rezsicsökkentés >>> Kánaán!” lassan már itt fogunk tartani. Ezzel nem is lenne semmi gond, ha betartható lenne. Minden állampolgár kapna havi félmillió nettót, autót, ingyenbenzint, és nyaralót a görög tengerparton. Na de akkor ki akarna dolgozni? Senki! Behalna a gazdaság.
A mindenkori aktuális kormány itt-ott talán képes arra, hogy az “átlagember” élete kicsit jobb legyen, de nem csinál tömegesen a gyári munkásokból, irodai dolgozókból vezérigazgatókat. Ezt csak a gyári munkások és az irodai alkalmazottak érhetik el saját erejükből. Mindegy, hogy ki van kormányon, mert nem fogja a fizetésedet megtízszerezni. Egyszerűen nem képes rá. Attól, hogy “Magyarország jobban teljesít”, te még nem fogsz automatikusan jobban teljesíteni.
Ha nem szeretnél nyugdíjasként hajléktalan lenni, másoktól kéregetni, kukázni, azért bizony neked kell tenned most. Egyetlen kormány sem hozza el neked a Kánaánt. Azt csak te személyesen teremtheted meg magadnak.

4. Irigy vagy

Van egy jó ötleted, de nem valósítod meg, mert “Mi van, ha ellopják?”. Hát akkor ellopják. Sőt, ha jó az ötlet, csomóan fogják ellopni. Na és? Attól még lehetsz első. De csak azért nem állni neki egy bitang jó ötletnek, mert “mi van ha ellopják”, ostobaság!
Legális a Windows a gépeden? Töltesz le a Ncore-ról? Másoltad le már mások dolgozatát? A Microsoft virágzik, a filmipar, játékipar virágzik, sőt az sem szenvedett kárt, akiről másoltad a dogádat. Ha van egy jó ötleted, az már csak marketing kérdése, hogy te legyél a célpiacod alfája és az omegája. Hajrá!

5. Csak lopni tudsz

Minek saját ötlet, amikor mások termékeit/szolgáltatásait, megoldásait is lenyúlhatod egy az egyben? Pedig ez szinte mindig bukással végződik. (Egy példa: van olyan konkurenciánk, akik tőlünk vesz át rendszeresen írásokat. Mi meg hagyjuk, és adott esetben szívesen mutogatjuk meg cégvezetőknek, hogy miért választanának egy tolvajt, amikor dolgozhatnak az “Eredeti”-vel is?)
A lopással konkrétan az a baj, hogy nem vagy “Eredeti”. Ezért nem menő egy ötkarikás Audi, ezért gáz egy replika Rolex, ezért gáz egy Neki cipő, és régen ezért volt ciki egy Budwill hátitáska. Az eredetiség sikerre visz, a lopással legjobb esetben is csak B kategóriáig viszed.

6. Elhiszed, amit láttatnak veled

Ha elhiszed, hogy a hírportálok lényege a tájékoztatás; a Facebook lényege az, hogy szórakozz; a mozifilmeké, meg hogy jól érezd magadat, akkor azt hiszem, nincs is miről beszélnünk.
A hírportálok lényege ugyanis az, hogy kitöltsék szöveggel a reklámbannerek közötti részt. A Facebook lényege, hogy ismerősök dolgaival töltse ki a reklámok közti részt. A mozifilmeké pedig az, hogy jegyet, üdítőt, és kukoricát vegyél. A médiában semmi nem szól rólad, minden a manipulációról szól.
Ha nincs saját véleményed, ha ma erre szavaznál, holnap arra, ha ma ezt a benzint tankolod, holnap másmilyet, ha ma ezt a sampont használod, holnap másikat, akkor bizony könnyen manipulálható vagy. És így azt is elhiszed, hogy minden gazdag csak kihasználja  szegényeket. És hogy sokkal jobb szegénynek lenni, mert így legalább tisztességes vagy.
Ha nincs saját objektív képed a világról, akkor soha nem is lesz jobb az életed, mint ahol most vagy, mindig arra fogsz menni, amerre mások irányítanak.

7. Túl komolyan veszed az életet

Az életet élheted kalandként is. Úgy, mintha csak nyaralni mennél egy hétre, új dolgokat kipróbálni, és ami tetszik, azt megtartod, ami nem, azt meg nem. Az élet pedig pont ilyen. Minden nap új lehetőségekkel találkozol, amik sokkal jobbá, izgalmasabbá tehetik az életedet. Kérdés: akarsz-e ezekkel élni? Vagy te már túl komoly vagy? Akkor ez van, akkor te jó vagy így is.
De hadd legyen egy rossz hírem: vagy a saját sikeredet és a saját kalandos életedet építed, vagy a másokét.

8. Félsz változtatni

Azt lehet mondani, hogy ma az átlagemberek nagyjából derékig ülnek a sz@rban. Nem nyakig, csak derékig. Van mit enni, meleg van, sőt ha esetleg kicsit jobban hullámzik a sz@r, még akkor sem lep el. Jó így. De tényleg jó így?
Mert ha mondjuk megpróbálsz változtatni, tanulni, vállalkozni, és nem sikerül, akkor mi lehet a legrosszabb? Az, hogy ismét derékig fogsz ülni ott, ahol most ülsz. De mi van, ha sikerül? Mert ha körbenézel, azért láthatod, hogy igencsak sok ember él minőségi életet! Te miért félsz megpróbálni kimászni a gödörből? Ugyanolyan gáz munkát, mint amit most csinálsz, mindig fogsz találni. Akkor meg ne félj megpróbálni mászni!

9. Mazochista, mártír alkat vagy

Vannak olyanok, akik szeretik magukat sajnáltatni. Van pénzük, de nem vesznek jobb ruhát, hogy elmondhassák a családjuknak: “én is szakadt ruhában járok”. Pihenhetnének, de nem pihennek, hogy azt mondhassák a nap végén: “egész nap dolgoztam”.
Nem szólnak egy bántó dolog miatt csak azért, hogy később ezt a partnerük orra alá dörgölhessék. És nem akarnak szebb életet, hogy később azt mondhassák: “Én miattad nem tanultam tovább.” “Miattad … ”
Ez a legrosszabb, mert aki ilyen alkat, az egyszerűen jól érzi magát így. Képes hosszan, akár éveken át szenvedni csak azért a pár perces lelki kielégülésért, amíg a másiknak elmondja: “Miattad…”. Ó, pedig dehogy a másik miatt! Aki ilyen, az saját maga miatt ilyen. Saját maga miatt van gázos élete. Ő választotta ezt. Ezzel palástolja a lustaságát, a döntésképtelenségét. Te ne legyél ilyen!

10. Nem fogadod jó szívvel a kritikát

Az ember nem véletlenül érez fájdalmat. A szervezet a fájdalommal azt jelzi, hogy valami nagyon nem oké. Valami eltört, valami beteg, valamit gyógyítani kell. Ha neked fáj a kritika és fáj az igazság, akkor az azt jelzi, hogy valami az életedben nagyon nem oké, valahol törés van, valamit gyógyítani kell.
És én bízom benne, hogy képes leszel végre elindulni a gyógyulás és a jobb élet felé vezető úton. Sok sikert!
Ha pedig hasznos volt a lista – oszd meg másokkal is -nyomj egy lájkot!