2014. október 27., hétfő

ÚTMUTATÓ SZAVAZÁSHOZ - MIRŐL SZÓL A LISTÁS ÉS MIRŐL AZ EGYÉNI JELÖLTI SZAVAZATOD

ÚTMUTATÓ SZAVAZÁSHOZ - MIRŐL SZÓL A LISTÁS ÉS MIRŐL AZ EGYÉNI JELÖLTI SZAVAZATOD

JÁMBORANDRÁS
2014. ÁPRILIS 4. PÉNTEK, 2:51
Az elmúlt napokban több furcsasággal találkoztam kommentekben ami arra késztetett, leírjam, melyik szavazatoddal hogyan befolyásolod az eredményt, és hogy szerintem miről szól az egyéni és miről szól a listás szavazat. Láttam kommentet, ami szerint nem lehet különböző szavazatot leadni a két listára és egyénire, volt hozzászólás, ami szerint az egyéni szavazat is számít az 5%-os parlamenti bejutási küszöbben. De ezek egyike se igaz. Rakjuk tisztába kicsit a dolgokat.

Az alapok

A választásokon két szavazólapot kapsz majd. Az egyiken az egyéni képviselődre, a Fidesz többség által megalkotott választókerület jelöltjeire, annak a településkörnek a jelöltjeire szavazhatsz ahol élsz, míg a másikon a pártok országos listájára, az egész országban országos listát álitani tudó pártokra. Lehet az, hogy csak az egyik szavazólapon szavazol, de az is, hogy mindkét szavazólapon más pártot jelölsz meg, vagy mindkettőn ugyanazt.

Az egyéni képviselő választásáról szóló szavazólapján a 106 egyéni képviselői helyről döntesz, míg a listás szavazólapon a 93 országos lista lapján kiosztandó képviselői helyről. Így jön össze a 2014-es választások után felálló 199 fős parlament.

Mindkét szavazólapon egy szavazatod van. A szavazatodat két egymást metsző vonallal, például egy x-el az adott jelölthöz, vagy párthoz tartozó körbe, rubrikába behúzva, adhatsz le érvényes szavazatot.

A 93 országos listás képviselői helyet, úgy osztják ki a pártok között, hogy megnézik az országos listán leadott szavazatokat, és azok a pártok kaphatnak egyáltalán parlamenti helyeket, akik listán elérték az összes listás szavazat 5%-át. A többi pártra leadott szavazat után nem osztanak ki helyeket.

Majd miután meg van kik érték el az 5%-ot, az országos listás szavazatokhoz, hozzáadják pártonként az egyéni képviselőkre leadott töredékszavazatokat (lásd lejjebb), és ennek a két szavazatszámnak az összessége alapján osztják ki a 93 listát helyet.

Egyéni jelölti szavazat.

Az egyéni jelölti szavazólapon szavazhatsz párt alapján vagy ha van számodra szimpatikus személy akkor rá. Az egyéni szavazatok alapján a hozzád tartozó területen az fog nyerni, aki a legtöbb szavazatot kapja, de itt nincs szükség a szavazatok 50%-ra, a győzelemhez.

Azok a szavazatok amiket a nem nyertes jelöltek kapnak úgynevezett töredékszavazattá válnak, és hozzáadódnak minden olyan párt országos listán kapott szavazati számához, akik a listán legalább 5%-ot szereztek (figyelem a töredékszavazat nem számít bele, a bejutáskor mért listás 5%-ba), akkor amikor döntenek az országos listás parlamenti helyek kiosztásáról. Sőt idén egy újdonság is bekerült. Az a jelölt is kap töredékszavazatot aki nyert, ő annyi töredékszavazatot ad a pártjának a listás parlamenti helyek kiosztásakor, amennyivel több szavazatot kapott, mint a második helyezett.

Hogy néz ez ki?

A te egyéni választókerületedben tegyük fel 10000-en szavaztak, és a jelöltek az alábbi szavazat számot szerezték
Borbála a Fidesz jelöltje 4000 szavazatot kapott (40%)
Ilona az MSZP jelöltje 3000 szavaztot, (30%)
Karola a Jobbik jelöltje 1500 szavazatott, (15%)
Eszter az LMP jelöltje 700 szavaztot, (7%)
Veronika a Cuki Póni Párt jelöltje 800 szavazatot. (8%)
Ebben az esetben a képviselő a területeden Borbála a Fidesz jelöltje lett. De Borbála hozzáad a Fidesz töredékszavazataihoz is 1000 szavazatot hiszen ennyivel szerzett többet, mint a második MSZP-s Ilona.

Ilona 3000 szavazatot visz az MSZP-nek a töredékszavazataival a listás parlamenti helyek kiosztásához, Karola 1500-at a Jobbiknak, Eszter pedig 700-at az LMP-nek, hiszen ők nem szereztek képviselői helyet.
Viszont ha a Cuki Póni Párt országos listája nem kapott 5%-ot, hiába ért el ezen a területen Veronika 800 szavazatot, Veronika nem visz sehova töredékszavazatot, az őrá érkezett szavazatok olyanok mintha nem is születtek volna meg.

Mi következik ebből?

Ha vacillálsz több párt között az egyéni képviselőjelöltre leadandó szavazatnál mindig az erősebbre ad le a szavazatod, még akkor is, ha úgy gondolod az erősebb párt se fogja megnyerni azt a körzetet. Egyrészt azért, mert a győztes szavazattal, plusz egy képviselőt juttathatsz be a Parlamentbe, míg a nem győztes szavazattal, egy képviselői hely egy részét tudod a töredékszavazatokkal megszerezni pártodnak.
Másrészt pedig ha a te akire szavazik második lesz, azzal csökkented az első párt töredékszavazatainak a számát, tehát az a párt kevesebb szavazattal fog rendelkezni az országos listáról szerezhető parlamenti helyek kiosztásakor, és mivel a te pártod, vagy pártjaiddal versenyez ezeknek a helyeknek a kiosztásakor (a 93 országos listáról megszerezhető parlamenti helyért), ezzel segíted saját pártodat vagy pártjaidat, hogy több mandátumhoz jussanak.
Lefordítva aktuálpolitikára

Ha Fideszes vagy szavazz a Fideszre egyéniben. Ha hiszel a kormányváltásban, szavaz a kormányváltásra, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP szövetségre egyéniben. Ha nem hiszel a kormányváltásban de nem szeretnél kétharmadot, akkor is szavaz a kormányváltásra, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP szövetségre, egyéniben. Ha nem érdekel a kétharmad, se a kormányváltás, csak szeretnéd, ha minél több nem kormányváltó és nem fideszes képviselő lenne a Parlamentben szavazz az LMP-re, vagy ha nem zavar, hogy rasszista, antiszemita és homofób képviselők is bekerülhetnek a Parlamentbe akkor szavazz a Jobbikra.
Listás szavazat
A listás szavazat lényege az, hogy melyik párt kerül be a Parlamentbe, illetve természetesen befolyásolja, ki hány mandátumot szerez majd az országos listáról. Mint fent írtuk azok a pártok szereznek képviselői helyet, akik elérik az összes országos listás szavazatszám 5%-át. Itt egyszerű a kérdés, arra a pártra szavazz, aki a számodra a legszimpatikusabb.

Reméljük segítettünk a tájékozódásban, azt viszont meg kell jegyezni az aktuálpolitikai rész nem kötelező érvényű, a szavazat szabad, reméljük mindenki úgy szavazhat a szavazófülke homályában ahogy az esze és a szíve diktálja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése