2013. augusztus 21., szerda

Felejtsük el a gumicukrot és a tejbevonós Mikulást!

Szeretné gyermekei Mikulás-csomagját egészségesebben összeállítani? A klasszikus csokoládés, cukorkás összeállítás helyett mi lenne, ha idén az egészségesebb finomságok és a házi édességek is szerepet kapnának? 

Ha már csokoládé... 

- Válasszunk magasabb kakaó-, illetve tejtartalmú termékeket, kerüljük az olcsó ét- és tejbevonós csokimikulásokat! Miért? Mert az értékes és jó minőségű csokoládéban található polifenoloknak csökkentik a koleszterinszintet, és így védenek a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. 

- Próbálta már a biocsokoládékat? Előnyük, hogy minden összetevőjük ellenőrzött biogazdálkodásból származik, nincs bennük tartósítószer és egyéb veszélyes adalékanyag, és a "fehér méreg", azaz a finomított cukor helyett többnyire nádcukorral készülnek. 

Gyümölcs és magvak minden formában 

- Ne maradjon ki a piros zsákból a narancs és a mandarin! Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően mindkét színes gyümölcs erősíti az immunrendszert, illatuk pedig a karácsonyt idézi, különösen akkor, ha szegfűszeggel megtűzdelve csomagoljuk be. 

- Dió, mogyoró és aszalt gyümölcs: ezek sem maradhatnak ki az egészségtudatos szülők összeállításából! Ez utóbbiak nagy előnye, hogy kalóriadúsak ugyan, de sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak amellett, hogy rostban is gazdagabbak, azaz a kicsik emésztésére is jó hatással vannak. 

- Chips helyett vásároljunk vagy készítsünk gyümölcsös, így például almachipset! A vékonyra karikázott gyümölcsöt sütőben, kandalló közelében vagy aszalógépben egy-két nap alatt ropogósra szárítva ízletes csemegét kapunk. 

Házilag sem lehetetlen 

- Nemcsak akkor jöhetnek szóba a házi készítésű sütemények és finomságok, ha gyermekünk valamire érzékeny vagy allergiás, hanem akkor is, ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy tápláló és egészséges finomsághoz jut gyermekünk. 

- Készíthetünk házi müzliszeletet, gyümölcskenyeret, sőt házi pralinét, bonbonokat is. Ha kedve tartja, készítse el Egészség-receptjeink közül például a rostban gazdag zabpelyhes kekszet, a tojás nélküli gyömbéres-fahéjas kekszet, a kalóriadús, ám mértékkel fogyasztva egészséges diós falatkákat, vagy az emésztésre is kiváló hatású mézes sárgarépabonbon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése