2013. augusztus 24., szombat

Fejfájós gyerekek


Fejfájós gyerekek
Minden második iskolás gyereknek fáj a feje, s minden nyolcadik migréntől szenved. Mi az, ami fájdalmat okoz a gyerekeknek, és hogyan segíthetünk rajtuk gyógyszerek és mellékhatások nélkül?
gyerekek, fejfájás, migrén | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft.
2002-07-25 14:12:50 | Mercz, M.| gyerekekfejfájásmigrén
A migrén elterjedésével kapcsolatos új tudományos felismerések egy veszélyes mellékhatásra is rávilágítanak: a tanulók körében készített felmérésből egyértelműen kiderül az a félelmetes tény, hogy a fejfájás jelentős mértékben hozzájárul a függőségi magatartás, ill. a kábítószerekkel való viszszaélés kialakulásához.
A FÁJDALOM VÉSZJELZÉS
Az összefüggés mögött valószínűleg nagy igazságtartalom bújik meg, hiszen mindanynyian tudjuk, ha egyszer a fájdalom jelentkezik, akkor a fájdalomcsillapító is azonnal a kezünk ügyébe kerül. Felnőtt társadalmunk már régen nem úgy tekint a fájdalomra, mint vészjelzésre, azt sokkal inkább mint valami kényelmetlen terhet éli meg, amellyel lehetőleg gyorsan és egyszerűen el kell bánni. S a felnőttek magatartása és hozzáállása bizony könnyen átragad a gyerekekre. Kényszerpályára lépve megnyílik az út a gyógyszerfüggőség és a pótcselekvések felé.
MI OKOZ FÁJDALMAT A GYEREKEKNEK?
Szociológusok mutattak rá arra a tényre, hogy az utóbbi években jelentős mértékben romlott a gyerekek szociális környezete.
A szülők éppen az iskolai teljesítménnyel, továbbtanulással kapcsolatban fejtenek ki hatalmas nyomást.
A növekvő mértékű fejfájás és migrén mögött nagy valószínűséggel az is meghúzódik, hogy a mai gyerekek a computer mellett nőnek fel, s ezért gyakran rögzül rossz testtartás, a szemüket is állandóan megerőltetik. Mindkét dolog szükségszerűen feszültségekhez, merevséghez, s ezáltal sok esetben a nyakban, illetve a fejben kialakuló fájdalomhoz vezet.
A pszichológusok is egyetértenek a szociológiai felismerésekkel, és azt is hozzáfűzik, hogy a fejfájás, migrén sok esetben a szülők válása után alakul ki, 30%-ban a szülők partnerkapcsolatának megromlásával hozható összefüggésbe.
Feszültség okozza a gyerekek problémáit, ezért reagálnak ők is feszültséggel. A szakorvosok szerint a gyerekek 52%-a szenved feszültség okozta fejfájástól, amely a fej izmainak és az agy ereinek görcse miatt alakul ki. A fájdalomnak ezt a formáját gyógyszerekkel elég könnyű kezelni. Fontos azonban, hogy a szülők tudják, nem kizárólag tablettákkal kezelhetik ezt a fajta fejfájást.
MIVEL KEZELHETŐ?
Vizsgálatok igazolják, hogy a fájdalomnak ezt a típusát 10%-os mentaolajalkalmazásával ugyanolyan hatékonyan lehet kezelni, mint a klasszikus fájdalomcsillapítóval. Előnye, hogy az olaj felvitelével a fájdalmat ott kezeljük, ahol kialakult. Így nem terheljük meg a gyomrot, a beleket, és nem lépnek fel nem kívánatos mellékhatások sem.
A gyermekkori fejfájás két további veszélytelen kezelési lehetősége: a Jacobson-féle izomlazítási technikák és az autogén tréning jobb szolgálatot tesznek, mint bármely fájdalomcsillapító. A lazítási technika egy viszonylag egyszerű felismerésen nyugszik: aki az izmait tudatosan meg tudja feszíteni, az könnyebben el is tudja lazítani őket. Ugyanilyen egyszerű az autogén tréning elsajátítása is, amire tanfolyamokon, de akár könyveken keresztül is lehetőség van. Mindkét módszer határozott előnye, hogy a gyermek megtanul egyéni módon reagálni a fájdalomra, és gyorsan, önállóan tudja csillapítani azt.
A feszültségeknek és görcsöknek azonban testi (fizikai) okai is lehetnek: ha a szervezet elektrolitháztartásában magnézium- és sóhiány lép fel, az izmok fájdalommal reagálnak. A gyermekek étkezéséből, ami manapság nagy részben édességekből és a gyorséttermekben beszerezhető hamburgerekből és hasonlókból áll, gyakran hiányoznak a különböző sók és a magnézium.
Jó szolgálatot tehet a sport is, hiszen a mai gyerekek túlságosan sokat ülnek, s így a szervezetüket nem kiegyensúlyozottan terhelik meg. Sport közben a kicsik aztán arra az anyagra is szert tesznek, ami a szervezetben olyan sok pozitív folyamatot indít be: természetesen az oxigénről van szó, amely energiával dúsítja a vért és ezáltal a szervezet saját fájdalommal szembeni ellenálló képességét is. Ha ezek a módszerek nem segítenek, át kell gondolnunk, hogy a gyermek vagy komoly pszichikai problémákkal küzd, vagy más olyan betegsége van, amelynekkivizsgálásához szakember segítsége szükséges.
MI SEGÍT MÉG?
Tegyünk a gyermek kézfejére egy csipetnyi sót, és kérjük meg, hogy nyalja le, majd igyon rá egy pohár vizet. A só gondoskodik arról, hogy az elektrolitháztartás egyensúlyba kerüljön, s hogy a feszültségek és görcsök gyorsabban leépüljenek.
Adjunk a gyermeknek egy magnéziumtablettát (lehetőleg magnézium-orotátot). A magnézium belső feszültségoldóként működik, és így jól hat a feszültség okozta fájdalomra, még migrén esetén is.
Tépjünk ki három-négy szál hajat egyenként, mert a fejbőrön ezáltal fellépő fájdalom úgy hat, mint az akupunktúra. Ennek következtében endorfin hormon (boldogsághormon) termelődik, amely természetes módon küzdi le a fájdalmat.
A gyertyaállás serkenti a vérkeringést a fejben és növeli a görcsös erek oxigénellátását. A gyertya, amelynél a gyermek a hátán fekszik és a lábait meredeken a levegőbe emeli, csodás módon hat tompa fejfájás esetén.
Gondoskodjunk a rendszeres székletürítésről, mert a makacs székrekedés krónikus fejfájást idéz elő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése