2013. augusztus 21., szerda

A japán juhar metszése /http://www.bakker-holland.hu/



org:/gardening tips/Snoeiadvies/Individuele_pagina/Japanse-esdoorn.jpgorg:/gardening tips/Snoeiadvies/Individuele_pagina/Japanse_esdoorn-1.jpg
Japán juhar
Acer palmatum
Ahogy a fentebbi képen is látható, a japán juhar több színben is előfordulhat. Mivel nem tartozik a kert gyorsan növekvő növényei közé, azt tanácsoljuk, hogy csak minimális mértékben metssze.
Márciusi metszés
A japán juhar ágai elhalhatnak. Ebben az esetben vágja le az érintett ágakat egészen az élő részekig, amint a rügyek márciusban megjelennek a növényen. Ügyeljen arra, hogy ne vágja ennél tovább! Mivel a juhar nedvkeringése már kora télen elkezdődik, a tavasszal metszett növény „kivérezhet”. Ez természetesen nem vonatkozik az elhalt ágakra, mert azokban természetesen már nincs nedvkeringés.

Júniusi metszése
A japán juhar természeténél fogva egyenletesen fejlődik. A cserje dúsan tartásához júniusban formára igazíthatja.

A metszés során vágja vissza az ágakat! Az, hogy mennyi ágat metsz meg, a cserje nagyságától és az Ön igényeitől függ.

Javasoljuk, hogy a metszésnél tartsa meg a cserje formáját, ehhez pedig a növény belsejéből kifelé haladva egyenletesen vágja vissza az ágakat. Ügyeljen arra, hogy ne jöjjenek létre nagyobb „lyukak” a cserje belsejében!

Metszés október és december között
A hosszú ágakkal rendelkező fák jól mutatnak kertjében. Ha azonban szükségesnek tartja a japán juhar hosszú ágainak eltávolítását, a legjobb, ha ezt október és december között teszi meg.

Soha ne fűrészelje le az ágakat teljesen a tövükig! Ügyeljen arra, hogy az ágkezdetek sértetlenek maradjanak!

A vastagabb ágak metszését több lépésben végezze el, így megakadályozhatja, hogy nagyobb kárt okozzon a lombozatban, illetve hogy az ágak alsó része kitörjön. Az ág alsó részének lefűrészelésével kezdje: vágjon vissza a törzstől számolva kb. 10 cm-es hosszúságban egy vastagabb ágat. A vékonyabb ágaknál ez a hossz csupán 5 cm. A kivágott ág helyén csonk marad, amelyet a törzstől elegendő távolságot tartva még jobban vissza kell vágni, így nem károsítjuk a juharág gallérját. Javasoljuk a fűrészelt felület sebkezelővel történő bekenését is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése