2013. augusztus 22., csütörtök

A citrom héja


  • A citrom héja

Az elmúlt napokban sok kérdés érkezett azzal kapcsolatban, vajon a nem bio citrom háját hogyan lehet megtisztítani a rajta lévő káros vegyszerektől?
Először is vizsgáljuk meg, hogy milyen vegyszerekről van itt szó.
Az ültetvényeken a citrom legkártékonyabb kórokozója a gyapjastetű, ami ellen rendszeresen permetezni kell. Ez a permet viszonylag hamar elbomlik, szüretkor már nem mutatható ki a citromhéjon.
A fekete leves csak ezután következik.

A leszüretelt citromot bifenil fürdőben áztatják hosszú órákon át. Ez egy nagyon erős gombaölő szer, aminek számtalan súlyos mellékhatása van. A citrom húsába nem kerül belőle, mert a gyümölcs héja jól zár, de lemosni, ledörzsölni róla nem lehet.
Nem bomlik el gyorsan, hiszen a feladata éppen az, hogy a gombafertőzésektől védje meg huzamosabb ideig (míg el nem adják) a gyümölcsöt. 
A penészes citrom egyetlen „előnye”, hogy már biztosan elbomlott a héjon a bifenil, de a penészgombák cserébe szintén számtalan súlyos, az immunrendszert károsító anyagot termelnek.
Tehát ki kell jelenteni világosan és egyértelműen: az ilyen citrom héját nem reszeljük bele semmilyen süteménybe, italba, koktélba. A bifenilben áztatott citrom héját el kell dobni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése