2014. augusztus 23., szombat

Tippek és trükkök Android operációs rendszerhez

Tippek és trükkök Android operációs rendszerhez

Kicsi a bors, de erős: avagy belefér e egyetlen bejegyzésbe több tucat tipp és tanács Android okostelefonokhoz? Döntsünk rekordot, állítsuk fel Magyarország leghasználhatóbb tippgyűjteményét! A cikk folyamatosan frissül, ezért érdemes újra-és-újra visszalátogatni hozzá. A cikk elérhető a jobb oldali menüoszlopból is.
tippek androidos okostelefonokhoz és táblagépekhez
1. Androidos alkalmazás gyorsítótárának törlése
Szeretnénk egy kicsivel több helyet telefonunkon? Nincs probléma, hiszen az Android rendszer támogatja az appok lefoglalt gyorstárának felszabadítását. Egyetlen hátránya az, hogy az app újraindításakor ismét be kell tölteni az adatokat. Lépj ide: Menü - beállítások - alkalmazások - válaszd ki az appot egy érintéssel - nyomd meg a gyorsítótár törlése gombot. Az adatok törlését is választhatod, azonban ekkor a felhasználói beállítások is törlésre kerülnek.
2. Easter egg (rejtett menü) ICS-en és Jelly Bean-en
Lépj be ide: Menü - beállítások - a telefonról - nyomogasd addig az Android verziója feliratot, míg elő nem jön a menü - nyomd hosszan a képet és lásd a csodát :)
3. WiFi alvó mód bekapcsolása
Az Android alaphelyzetben még lekapcsolt képernyőnél is használja a hálózatot. Ha ezt nem szeretnénk (pl.: energiamegtakarítás céljából), akkor itt tudjuk kikapcsolni: Menü - beállítások - Wi-Fi - három pontocska (egyéb menü) - speciális - tartsa bekapcsolva a wifi-t alvás közben: itt válasszuk a soha opciót. Plusz beállításként kikapcsolhatjuk a mobil adatforgalmat is, így garantáltan nem fog készülékünk alvás közben energiát fogyasztani.
4. Melyek a legjobb fájlkezelők Androidra?
Astro Filemanager, X-Plore, ES explorer, Linda file manager, File Manager, AndroZip File Manager, Filexpert
5. Hogyan készítsünk screenshotot (képernyőmentés készülékünk aktuális állapotáról)?
Két opció is van verziótól függően: hangerő le + power gomb egyszerre (ICS + JB); vagy: power és home gomb megnyomása egyszerre
6. Mappakészítés ICS-en és Jelly Bean-en
ICS-en és JB-n mappa létrehozásához húzd rá az app ikonját egy másikéra, és nevezd el a mappát. Utólag is lehet nevezni, ha megnyitod a mappát, és rányomsz a mappa nevére.
7. Wi-Fi adatforgalom mérése
ICS-en és Jelly Bean-en a 3G forgalom mellett a WiFi forgalom is mérhető, ha a 3G grafikon feletti három kis pontra kattintunk és beállítjuk az opciót.
8. Magyar hanggal (beszéddel) történő gépelés
SMS írás közben nyomd meg a mikrofon gombot, mellyel magyarul diktálhatsz írás helyett. Ez bármely más, billentyűt használó programban is érvényes. A magyar nyelvi csomag egyébként a Google Play Google keresés nevű alkalmazásának letöltésével érhető el. Újabb verziókon ez automatikusan frissítésre kerül, és a Google Now is támogatja (de csak a keresésnél).
9. Alkalmazás gyors eltávolítása
Lépj be a főmenübe a menügombbal. Keresd meg a törlendő alkalmazás ikonját, majd nyomd rá hosszan az ujjad. Nyomva tartáskor a képernyő felső részén megjelenik az eltávolítás szöveg, erre egyszerűen húzd rá az app ikonját, és máris törlődik az alkalmazás.
10. Parancsikonok kihelyezésének letiltása
Újabb Androidon alkalmazás telepítésekor a főképernyőre is kihelyezésre kerül a program ikonja. Hogy ezt megakadályozzuk, lépjünk be a Play Áruházba (telefonunkon), és nézzünk be a beállítások menübe. Itt válasszuk a Modulok automatikus hozzáadásának kikapcsolását.
11. Weboldalak normál nézetének megtekintése
Ha nem szeretjük a weblapok mobilra optimalizált verzióját, és szeretnénk a teljes lapot megtekinteni (úgy ahogy rendes böngészőben látszik), lépjünk be az Android gyári böngészőjébe, majd válasszuk a beállítás menüpontban az asztali webhely kérése gombot.
12. Értesítési sáv elérése lezárt billentyűzettel
Ha például úton vagyunk autóval és egy SMS érkezésekor nem szeretnénk sokat bajlódni a menüben, ezt egyszerűen lezárt billentyűzetnél is megtehetjük: nyomjuk meg a billentyűzár gombot nagyon röviden, míg bekapcsol a képernyő, majd egyszerűen fogjuk meg és húzzuk le a felső sávot. Ez zárt készüléknél is működik, innentől meg akár az alkalmazásba is beléphetünk egy érintéssel. Jelly Bean esetében pedig egyből látszik az SMS szövege, csupán a sávot kell lecsúsztatni.
13. Lehet e Androidos telefonnal ingyen telefonálni?
Természetesen lehet, de vannak határai is: az Android az összes adatkapcsolaton megengedi az alkalmazások kommunikációját, így 3G-n és Wi-Fi-n is tudunk használni programokat. Az egyik legismertebb app a Viber, mely saját telefonszámunkkal indítja a hívást, és bármely adatkapcsolaton ingyenes beszélgetést biztosít. Hátránya az, hogy a másik félnél is telepíteni kell az appot a Google áruházából. A másik program a Skype, itt is hasonlóan működnek a dolgok, csupán a telefonszám helyett nicknevet kell alkalmazni, és valamivel több forgalmat generál a hálózaton. Szöveges üzeneteket is lehet ingyen küldeni egymásnak.
14. Tudok e Bluetooth-on keresztül fájlokat (kép, hang, appok) küldeni?
Igen, mivel ez nem egy iPhone, amin le van tiltva a BT-n keresztüli adatküldés. Androidon egyszerűen egy fájlkezelővel válaszd ki a kívánt fájlt (vagy nyomd hosszan), és válaszd a megosztás-küldés lehetőségeket, majd a Bluetooth opciót. Ekkor a készülék rákérdez a BT modul bekapcsolására, engedélyezd neki, majd keresd a másik fél készülékét és engedd, hogy az adat átszárnyaljon a másik félhez. A Bluetooth szabvány eltéréseiből adódóan ez sokszor lassú, de gyors is lehet (BT 3.0 és BT 4.0). Az újabb Androidok az .APK fájlok küldését letiltják, így azt csak tömörítve vagy átnevezve tudjuk elküldeni a másik fél számára.
15. Hagyhatom e bekapcsolva készülékemen a Bluetooth-ot?
Ha gyakran használod a modult (kihangosítás, fájlküldés), akkor bekapcoslva hagyható. Ha pedig nem használod, akkor érdemes kinyomni, mivel bekapcsolva több energiát fogyaszt, illetve a támadók könnyedén feltörhetik a készüléket, hiszen számos biztonsági rés rejtőzik több mobilkészülék típusban is. Ezáltal könnyen kinyerhetők a telefonszámok, jegyzetek és üzenetek is. Érdemes ezt szemmel tartani.
16. Mit tegyünk ha túl sok alkalmazást nyitottunk meg?
Fontos tudni, hogy minden készülék átmeneti memóriája véges (RAM), tehát előbb utóbb megtelik és ez akár adatvesztéssel is járhat. Az Android csak akkor zárja be a megnyitott appokat, ha már valóban kevés hely található a készülék memóriájában. Viszont ha modernebb készülékkel rendelkezünk, melyben akár 1-, vagy 2GB RAM is található, az alkalmazások megnyitogatásával percek alatt megtelíthetjük azt is. Mivel így az appok folyamatosan futnak a háttérben, ezért több energiát is fogyasztanak. Ekkor viszont ki kell őket lőni, avagy be kell zárni a megnyitott alkalmazást. Ezt a rendszeren belül a Beállítások - alkalmazások - app kiválasztása - kényszerített leállás opcióval tehetjük meg, vagy használjunk profibb programokat a Google Áruházból: Taskman, Taskmanager, Advanced Task Killer, ES Task Manager, Autokill.
17. Hálózatváltás: 2G vagy 3G?
Az újabb Android verziók alapbeállításban mindig a legnagyobb elérhető adatkapcsolati módot válasszák, hogy a lehető legmagasabb adatsebességet érjük el böngészés vagy egyéb hálózati művelet során. Ez bizony jó dolog, csak a 3G, HSDPA és 4G bekapcsolt állapotban nagyon gyorsan leszívhatja a telefon akkumulátorát, mivel nem csak az adatforgalom (böngészés), hanem a telefonhívások is ezen keresztül futnak. Ezt megakadályozhatjuk, ha mobilunkon 3G-ről 2G-re váltunk. Ekkor ugyan kisebb adatsebességgel netezhetünk (EDGE, GPRS), azonban ez kevesebb energiát is fogyaszt, így megnő a készülék üzemideje. Itt kapcsolható ki: Menü - beállítások - mobilhálózatok - csak 2G hálózatok használata - ezt pipáljuk be.
18. Mi az NFC és hogyan tudom működésre bírni?
Az NFC egy rövid hatótávolságon alapuló adatküldési technológia, mellyel könnyedén, gyorsan és biztonságosan fizethetünk vagy küldhetünk fájlt egy másik mobilkészülékre. Részletes cikkünket itt olvashatod róla.
19. Mit tegyek, ha nem működik a Google Play áruház?
Sokszor (általában egy nagyobb szoftverfrissítés után) előfordul az a probléma, hogy ha a Google áruházból szeretnénk alkalmazást letölteni vagy éppen frissíteni, akkor egy négy- vagy több számjegyű hibakóddal nem engedi azt. A megoldás ez esetben egyszerű: A készülék beállítás menüjében töröljük saját Google fiókunkat, majd ha ezt megtettük vegyük fel újra és adjuk meg jelszavunkat is.
20. Picasa albumok eltüntetése a galériából
1. Lépj be a Beállításokba, majd tilts le minden Google fiókhoz kapcsolódó szinkronizációt
2. Kapcsold ki készülékeden az internet hozzáférést (Wi-Fi és mobilnet is)
3. Keresd meg a menüben a Google+ appot, majd nyomd meg hosszan ikonját, és a megjelenő főképernyőn húzd rá az Alkalmazásinformáció szövegre
4. Előjön az alkalmazás beállítási menüje, ahol nyomj egy kényszerített leállítást, majd az adatok és gyorstár törlését.
5. Ha még mindig látszik a Galériában a Picasa hivatkozás, a 3-4. pontot hajtsd végre a Galéria alkalmazáson is.
6. Kapcsold vissza a netet, és legközelebb ne engedd a Google fotókat szinkronizálni.
21. Android készülék távoli meghatározása és letiltása (eszközkezelő)
Androidos telefonunk elveszett, ellopták vagy csak nem találjuk a lakásban? Helyzetét pontosan meghatározhatjuk az Android eszközkezelővel. Ha a készülék beállításaiban engedélyeztük a távoli elérést és gyári adatok visszaállítását, akkor bármilyen számítógépről megkereshetjük, illetve törölhetjük telefonunkat. A helyzet pontossága erős, nagyjából 15-20 méteres körzetben mutatja a készüléket, melyet akár meg is csörgethetünk teljes hangerőn.
22. Google keresősáv eltüntetése a főképernyőről
ICS és Jelly Bean verziók esetében a készülék főképernyőjén folyamatosan ott virul a Google keresősáv, mely nem csak helyet foglal, de sokak számára teljesen felesleges widget. Eltávolításához lépjünk be a Beállítások - Alkalmazások menübe, majd lépjünk rá a Google keresés ikonra. Állítsuk le, töröljünk minden adatát, majd nyomjunk a letiltás gombra. A program visszaáll egy régebbi verzióra, így a főképernyő widget is törlődik. Arra figyeljünk, hogy ezzel együtt a Google Now is törlődik.
23. Fejlesztői mód bekapcsolása
Az Android rendszeren alaphelyzetben rejve van a fejlesztői mód. Ahhoz hogy ezt elérjük, az alábbi lépések szükségesek: lépjünk a Beállítások - A telefonról menüpontba, majd görgessünk le a Build-szám ponthoz. Érintsük meg pontosan hétszer ezt a sort, ami azonnal jelezni fogja, hogy mostantól fejlesztők vagyunk. Egy szinttel visszalépve már látható az új menü, melyben csak óvatosan garázdálkodjunk!
24. Nexus készülékek Fastboot menüje és belépés
Ez a menü a Google készülékek ún. "BIOS-a", melyet Fastboot-nak nevezünk. Ebben a menüben érhetjük el a Recovery-t, innen nyitható a készülék bootloadere, és itt telepíthetjük fel a különböző ROM-okat. Hogyan érjük el: kapcsoljuk ki a telefont, majd a hangerő fel + hangerő le + bekapcsoló gombot egyszerre nyomjuk, ameddig nem rezzen egy rövidet a készülék. Ekkor elengedhetjük a gombokat, és már látható is a Fastboot menü.
25. Google szolgáltatások keretrendszere: ne töröld!
A készülék beállítás menüjében minden Androidos telefont tudunk frissíteni OTA kapcsolaton keresztül, vagyis Wi-Fi-n vagy akár mobilneten át. Ha az adott készülékre már létezik új szoftver, de a telefon nem akar a gombnyomásra frissíteni, ezért sokan a Google szolg. keretrendszert törlik, hogy ezek után az áhított update megérkezzen. Ez nagyobb kárt okoz a rendszerben, mint maga a frissítés jósága: azalábbi cikkben bemutatjuk, hogy miért is nem szabad törölni a GSW-t.
26. Váltás Dalvik futtatókörnyezetről ART-ra
Az Android életében először a Kitkat verzió (4.4) tartalmazza azt a lehetőséget, hogy a régi Dalvik környezetről az új (még tesztfázisú) ART-ra kapcsolhassunk. Ez utóbbi előnye a gyorsabb programindítás, gördülékenyebb rendszerműködés, köszönhetően a natív programkód futásnak.
Hogyan kapcsoljuk be? Először aktiváljuk a 23-as pontban bemutatott fejlesztői módot, majd lépjünk be a menüjébe. Válasszuk a futtatási környezet kiválasztása sort, majd válasszuk az "ART használata" opciót. Ekkor a készülék újraindul és minden telepített alkalmazást újrafordít. Ez hosszú időt vesz igénybe, de ha elkészült, a rendszer máris használhatba vehető.
27. Titkos kódok és rejtett menük Androidon
Összegyüjtöttük a legtöbb olyan rejtett Androidos kódot, mellyel belső szervizmenük, telefon információk és egyéb okosságok érhetők el. Figyelem: csak óvatosan használd, hiszen több kód a telefon teljes törlését is eredményezheti!
*#*#4636#*#* : telefonról pár információ, akkumulátor információ, akkumulátor történe, használati statisztikák, aktuális térerő infók
*#*#7780#*#* : gyári beállítások visszaállítására használható kód. Az alábbiak törölhetők vele: a telefonon tárolt Google profil beállításai, rendszer és programok adatai és beállításai, letöltött programok. Az aktuális rendszert és a hozzáadott programokat és a memória kártya tartalmát nem törli.
*2767*3855# : a gyári beállítások teljes visszaállítása, ez a funkció mindent töröl!
*#*#7594#*#* : Ez a kód a Hívás vége/Bekapcsoló gomb funkcióját módosítja. Ha hosszan nyomjuk, akkor megjelenik a három profil, melyek közül választhatunk.
*#*#34971539#*#* : a kód a telefon kamerájáról ad információkat. Frissíthetjük a kamera szoftverét, SD kártyáról alkalmazható a készülék firmware-e, megmutatja a kamera aktuális verziószámát. Nem érdemes kipróbálni, hiszen elronthatjuk vele a kamera szoftverét, mely visszafordíthatatlan lehet!
*#*#273283*255*663282*#*#* : beépített fájlkezelő, ha éppen nincsen kéznél egy sem
*#*#197328640#*#* : szerviz mód, tesztelésre használható
WLAN, GPS és Bluetooth teszt kódok:
*#*#232339#*#* vagy *#*#526#*#* vagy *#*#528#*#* : WLAN teszt, a menü gombbal indítható
*#*#232338#*#* : WLAN MAC címét mutatja meg
*#*#1472365#*#* : GPS teszt
*#*#1575#*#* : újabb GPS teszt
*#*#232331#*#* : Bluetooth teszt
*#*#232337#*# : Bluetooth eszköz címét mutatja meg
*#*#8255#*#* : GTalk Service Monitor
Kódok a Firmware verzió kiiratásához:
*#*#4986*2650468#*#* : PDA, Telefon, H/W, RFCallDate
*#*#1111#*#* : FTA SW verzió
*#*#2222#*#* : FTA HW verzió
*#*#1234#*#* : PDA és Telefon
*#*#44336#*#* : PDA, Telefon, CSC, Build Time
Több féle teszt kód:
*#*#2663#*#* : Touch screen verzió
*#*#2664#*#* : Touch screen teszt
*#*#0588#*#* : Proximity sensor teszt
*#*#3264#*#* : RAM verzió
*#*#0283#*#* : Packet Loopback
*#*#0*#*#* : LCD teszt
*#*#0673#*#* vagy *#*#0289#*#* : Melody teszt
*#*#0842#*#* : Device teszt (vibráció teszt és háttérvilágítás teszt)
28. Elfelejtett minta (feloldó kód) visszaállítása
Az Android minta alapú feloldási lehetőséget is kínál a szöveges képernyőzárak kiváltására. Ha ezt a kézzel rajzolható kódot elfelejtettük, kövessük az alábbi lépéseket a visszaállításhoz:
5 próbálkozás lehetséges a minta-alapú feloldásnál. Ezután a rendszer blokkol 30 másodpercre. A blokkolt képernyőn nyomjuk meg az Elfelejtett minta gombot. Ekkor a készülék belépést kér a Google hozzáférésünkhöz. Lépjünk be a telefonon használt Gmail-es adatainkkal, majd várjunk. Ekkor a készülék sikeresen feloldásra kerül. Amennyiben a Google hozzáférésünk is blokkolt, akkor a készüléket kapcsoljuk ki, majd az hangerő fel + le + bekapcsológombot nyomva állítsuk vissza a teljes rendszert. Ekkor minden adat törlődik.
29. Akkumulátor kímélés AMOLED képernyős telefonnal
Amennyiben olyan mobiltelefonod van, amely AMOLED kijelzővel rendelkezik, az itt látható fekete háttérkép beállításával több percnyi akkumulátor üzemidőt spórolhatsz meg. Sőt, ha a böngészőben ahttp://www.blackle.com/ oldal segítségével keresel, itt is több százalék energiát megtakaríthatsz, mellyel lassabban fog merülni a telefon akkumulátora. Mindegy, hogy milyen rendszer van a telefonodon, lényeg hogy a képernyő AMOLED technológiájú legyen.
Pl.: Samsung Galaxy S, S2, S3, S4, S5, Galaxy Nexus, Omnia HD vagy Nokia Lumia 800 és 8800.
30. Bármely weboldal kirakása a főképernyőre ikon formájában
Lépj be a Google Chrome böngészőbe, töltsd be a kívánt weboldalt, majd a böngésző felső szürke sáv jobb szélén nyomd meg a három kis pontocskát, majd a legördülő menüben válaszd a "Hozzáadás a kezdőképernyőhöz" pontot.
31. Az Android megmondja, hogy ki hívott telefonon
Az Android beépített telefonszámkeresőjének köszönhetően megtudhatjuk, hogy ki hív minket telefonon. Ha olyan számról kapunk hívást, mely nyilvánosan szerepel a Google kereső által elérhető helyeken (nagyrészt cégek), akkor már a bejövő hívás idejében kiírja a készülék a hívó fél teljes nevét. Sőt, ha mi hívunk egy olyan számot, mely nincs elmentve a készülékbe, a rendszer ezt is letölti a képernyőre. Ez a funkció minden újabb készüléken és Android verzión működik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése