2018. január 23., kedd

Rizs főzés egyszerűen, avagy a tökéletes főtt rízs trükkje

Rákot, szívproblémákat és cukorbetegséget is okozhat, ha te is a legnépszerűbb rizsfőzési technikát alkalmazod - derült ki a brit közszolgálati televízió egy műsorából. Milliókat érinthet, de van megoldás.
Ha te is úgy főzöd meg a rizst, hogy 1:2 arányban vizet öntesz hozzá, és megvárod, míg elforr, akkor veszélynek teszed ki azokat, akik esznek belőle. A legújabb kutatások azt mutatják ugyanis, hogy ez a főzési módszer nem megfelelő, mivel a rizsből nem távozik elegendő arzén, amellyel a termesztés során találkozik. A növény a különböző rovarírtó szereknek és ipari szennyező anyagoknak köszönhetően szennyeződik arzénnel, amely rákot, cukorbetegséget és fejlődési problémákat is okozhat.
Ellenőrzött körülmények között tesztelték, hogy a különböző főzési technikák után, a kész rizs mekkora mértékben tartalmaz még arzént, a BBC brit közszolgálati csatorna "Bízz bennem, orvos vagyok!" című műsorában.
A kísérletből az derült ki, hogy az arzén nagy része benne marad a kész rizsben a legnépszerűbb főzési technika esetén, melynek keretein belül egy adagnyi rizsen egyszerűen elforralunk két adagnyi vizet.
Ha nem dupla, hanem ötszörös mennyiségű vizet használunk, és a főzés után kiöntjük a maradék folyadékot, akkor az arzénszint megfeleződik, azonban ennél is biztonságosabb technika, ha:
  • éjjelre beáztatjuk a rizst, majd 
  • addig mossuk és öblítjük, míg a víz teljesen tiszta lesz,
  • jól leszűrjük,
  • majd 1:5 arányban vizet öntünk hozzá,
  • a fölös vizet pedig a főzés végén kiöntjük.
Ebben az esetben 80 százalékkal csökken a kész rizsben az arzén mennyisége,írja a penzcentrum.hu

Rizs főzés egyszerűen, avagy a tökéletes főtt rízs trükkje


Tökéletes rizs főzés, mely tapadásmentes pergős
  A http://olcso-receptek.blogspot.hu és Zita Mama konyhája bemutatja a tökéletes főtt rizs elkészítésének minden lépését. A rizs főzés a háziasszonyok egyik nagy mumusa. Vagy főtlen marad, vagy túlfő, vagy összeragad. Ha azt szeretnénk, hogy gyönyörű rizsszemekre hulló főtt rizst készítsen, akkor tartson velem. Továbbá egy összefoglalást is olvashat arról, hogy milyen rizstípusok léteznek, és hogyan kell ezeket elkészíteni.  

Hozzávalók 4 személyre:

Főtt rizs hozzávalói
     
  • 250 g (fél csomag) indica rizs (Választhatunk „A” minőségű rizst és „B” minőségűrizst is)
  • 3 teáskanál  (ha azt szeretnénk, hogy a főtt rizs kissé különleges legyen, használjunk tengeri sót)
  • 2 evőkanál olaj (ha lehetőségünk van rá, használjunk olíva olajat)


A tökéletes tapadásmentes főtt rizs elkészítése:

  A rizs főzésének van 3 alapszabálya!    1. Válasszuk ki azt a rizsfajtát, mely alkalmas arra az ételre, amit főzni szeretnénk. Egyértelmű, ha rizottót akarunk készíteni, akkor nem használunk indica rizset.    2. A rizs legyen alaposan megmosva és nem árt, ha pár órát áztatjuk     3. A rizs főzés történjen nagyon sok vízben    
Ha ezeket a szabályokat betartjuk, garantált a megfelelő tapadásmentes rizs. De nézzük, hogyan történik a rizs főzése:   1. A kimért rizs adagot öntsük egy nagyobb tálba. Ha „B” minőségű rizst használunk, akkor nézzük át, és szedjük ki belőle az idegen anyagokat. Ez többnyire kisebb kavics, más jellegű mag, stb.  
Válogassuk át a rizst
    2. Ezután következhet a mosás. Hogyan kell mosni a rizset? Én úgy csinálom, hogy ráengedek vizet, majd az ujjaimmal átkevergetem a rizsszemeket, ezután leöntöm róla a vizet. Ezt akár 10-szer is elvégezhetjük. Akkor lesz jó, ha a rizsen már áttetsző lesz a víz.  
Mossuk meg a rizst és áztassuk meleg vízben
    3. Ha 250 g rizst főzünk, akkor legalább 3 liter vízben kell főzni. (A mennyiség változásával, változtassuk a víz mennyiségét is!) Tehát tegyünk forrni a tűzhelyre minimum 3 liter vizet.  
Kezdjünk vizet forralni
    4. A főzővízbe tegyünk 3 teáskanálnyi sót. Természetesen, ha valamilyen édes ételhez készítünk főtt rizset, akkor ezt a lépést elhagyhatjuk (vagy maximum 1 teáskanálnyi sót tegyünk hozzá), viszont, ha valamilyen sósabb ételhez főzzük a rizset, amit egyébként már nem fogunk tovább fűszerezni, akkor emelhetjük a só mennyiségét. Ezt vegyük egy arany középútnak.  
Sózzuk a főzővizet
    5. Ezután öntsünk hozzá 2-3 evőkanál olajat (lehetőleg olíva olajat). Ez egyrészt ízesíti a rizst, másrészt nem engedi, hogy a rizsszemek összetapadjanak.   
Öntsünk olajat a rizs főzővizébe
    6. Ha felforrt a víz, öntsük hozzá a megtisztított és átmosott rízst. A főzővíz ekkor kissé visszahűlhet, ezért érdemes a rízset meleg vízben áztatni, hogy a rizsszemek felmelegedjenek és a főzővizet ne hűtsék vissza.  
Öntsük bele a megmosott rizset
    7. A rizs főzési ideje rá van írva a csomagolásra. Ez többnyire 15 és 20 perc közé esik. Természetesen nagyon sok mindentől függ a rizs főzési ideje, de azért ezt is vehetjük egy arany középútnak.   
Rizs főzési ideje kb. 15 - 20 perc
    8. Én maximális hőfokon főzöm a rizst, és néha jó alaposan megkeverem, hogy az aljára ne ragadjanak le a rizsszemek. Ha megfelelő mennyiségű vizet használunk, nagyon kicsi rá az esély, hogy a rizsszemek letapadjanak.  
Néha kavarjuk meg, hogy ne tapadjon le
    9. Ha eltelt az említett 15 – 20 perc, akkor érdemes megkóstolni. Ha a rizs már puha, akkor egy szűrő segítségével szűrjük le és hideg folyó csapvízzel mossuk át. Ezzel kimossuk a főzővizet és lehűtjük a rizsszemeket is. Ezután felhasználásig egy tálban tartsuk.  Ha köretként akarjuk felhasználni, akkor a hideg vizes zuhany után, állítsuk melegre, újra felmelegítve a szemeket. És ha lecsöpögött, azonnal lehet tálalni.olcso-receptek.blogspot.hu  
Tapadásmentes pergős rizs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése