2014. július 14., hétfő

Gyermekkori fejfájás

Gyermekkori fejfájás

Hogyan segíthetek gyermekemnek, ha gyakran fáj a feje?


Gyermekkori fejfájás: Mitől fáj a gyermek feje?
A gyermek fejfájásának nagyon sok oka lehet. Amennyiben a gyermekének tartósan fáj a feje, érdemes utánajárni, hogy mi lehet az oka. Ha a gyermek fejfájása pszichés alapú, ott az EFT segítségével hatékonyan lehet a tünetet és annak okát is kezelni.

A gyermekkori fejfájás

A fejünk nagyon érzékeny részünk, naponta gondolatok sokasága indul útjára innen.Mindennapi életünk során történnek velünk olyan események, melyek stressz helyzeteket teremtenek. Ezek megoldása „fejtörést” okozhat. A fejünk az első olyan hely, amely jelzi , ha valami nincs rendben.
Testünk érzeteit hajlamosak vagyunk elnyomni, nem venni róluk tudomást. Pedig a szervezetünk olyan csodálatos szerkezet, amely folyamatosan a legjobbat akarja nekünk. Először apró jeleket küld számunkra, majd, mivel a helyzet nem oldódik meg, a jelek felerősödnek. Ezeket úgy érdemes felfogni, mintha azt mondaná a szervezetünk: „Figyelj rám, pihenj egy kicsit!”
Gyermekkori fejfájás is lehet ilyen jelzés: Pihenj egy kicsit!
A gyermekkori fejfájás is lehet ilyen jelzés. A gyermeket aggasztja valami (családi problémák, láthatatlan, de érezhető feszültségek, iskola, tanárok, tanulás, stb.).
Amennyiben a gyermekének gyakran fáj a feje, és nem múlik el, akkor érdemes erre odafigyelni.
Ez a cikk nem azokról az esetekről szól, ahol orvosi ellenőrzésre van szükség, vagy szervi okok okozzák a fejfájást. Nem pótolja az orvosi vizsgálatot és nem helyettesít semmilyen orvosi javaslatot. Ha megtörténik a betegségek, szervi okok kizárása, és a gyermek fejfájása mégis tartósan megmarad, felvetődik a kérdés, hogyan lehet ezen a problémán segíteni?

Mitől fáj a gyermek feje?

Egy 10 éves fiú ezt a következőképpen fejezte ki:
„A tanulás mindig fejtörést okozott! A tanító nénitől sose kaptam dicséretet! Úgy éreztem, én ezt nem tudom megoldani, hiába is töröm rajta a fejem!”
„Szokott-e fájni a fejed?” -hangzott a kérdés:
„Igen gyakran, mikor tanulni kell! Már előre félek a tanulástól és a matek órától!”
Mitől fáj a gyermek feje?
Egy másik, 15 éves fiú a következőt mondta:
„Majd szétdurran a fejem, mikor a szüleim már megint marják egymást! Hiába mondom nekik, nem értik meg!”
Egy anyuka:
„A kisfiam állandóan pörög, ordít a testvérével, majd szétmegy a fejem!”
Mindenki pontosan meg tudja fogalmazni, hogy „mitől is fáj a feje”. Még a legzárkózottabb, csak a logikát elfogadó emberek is képesek erre.
A gyerekek mégis nyitottabbak a fejfájásuk lelki okainak megtalálására. Általában közel járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy, ami igazán foglalkoztatja őket nemcsak foglalkoztatja őket, de fejfájást is okoz nekik.

Milyen gyakori a gyermekeknél a fejfájás?

Kevesen gondolják, hogy a 8-10 éves gyerekeknél a fejfájás az egyik leggyakoribb tünet. Az orvosi szakirodalom szerint azonban 15 éves korig a gyerekek 40-75%-ánál lép fel különböző fokú, ismétlődő fájdalom…(dr. Baross Gábor gyermekgyógyász)
Gyermekkori fejfájás. Hogyan segíthetek gyermekemnek, ha gyakran fáj a feje?

A gyermekkori fejfájás lelki okai

Miután biztosan kizáródott, hogy a folyamatosan visszatérő, nehezen múló fejfájásnak nincs szervi oka, a gyermek testileg egészséges, akkor elindul az útkeresés, hogy mi lehet a fejfájás lelki oka?
  • A gyermek alkata és a fejfájás összefüggései

    Nagyon sok függ attól, hogy gyermekünk hogyan veszi az élet akadályait: hárít, befelé nyel, emészti magát, vagy folyamatosan „agyal” a problémán, vagy egyszerűen csak megoldja azt. Azoknál a gyermekeknél, akik hárítanak, ugyanúgy előfordulhat fejfájás, mint azoknál, akik befelé fordulva attól rettegnek, félnek, hogy milyen lesz a holnap.
    Mennyire örökölhető a fejfájás?
    Mondhatnánk, alkati kérdés a fejfájás. Mennyire örökölhető a fejfájás? Manapság, ha egy probléma nem látszik megoldhatónak, akkor könnyen gondolhatjuk, hogy „Ezt örököltem.” „Én is ilyen vagyok, persze, hogy a gyermekem is ettől szenved!”
    Egy dologról azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni: lehet, hogy gyermekünk „csak” a tudatalatti viselkedési mintáinkat vette át, mint lehetséges probléma-megoldási stratégiát.
    Az, hogy a gyermek, hogyan veszi az akadályokat, a legnagyobb mértékben a belső hiedelemvilágától, a pozitív és negatív megerősítések miatt kialakult, a világról és magáról alkotott képtől függ.
    Az a gyermek, aki önbizalom-hiányos, szorong, az életszemlélete negatív, vagy mindenáron meg kell felelnie a külső elvárásoknak, könnyebben lehet fejfájós, mint azok, akiket biztos, pozitív légkör vesz körül, és a világukban minden rendben van.
  • Környezet és a gyermek fejfájásának összefüggései

    A gyermek közvetlen környezete a családja. Ha a családban valamilyen okból nem érzi magát biztonságban, nem érzi a szeretetet, a figyelmet, akkor jó oka lehet rá, hogy emiatt aggódjon, féljen és fájjon a feje.
    Ezek a félelmek nem biztos, hogy objektív félelmek, csak a gyermek így érzi, és a számára ez a valóság.
    A gyermek másodlagos környezete az iskola, az óvoda és az őt körülvevő barátok, tanárok, stb. Az itteni helyzetek, kihívások, a társak és a tanárok hozzáállása, a gyermek számonkérése, az eredmény következménye szintén okozhat fejfájást a gyermeknek a szó legkonkrétabb értelmében is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése