2014. október 24., péntek

Edd meg Palvin Barbarát, kóstold meg Rogán Antal kedvencét!

  • http://mediapanda.blog.hu/2013/12/12/akkorat_rugott_az_internet_a_nosaltyba_hogy_a_labtorlo_pizza_adta_a_masikat?fb_action_ids=10201743419685169&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

  • Unod a felvágottas zsömlét?
  • Meg egyáltalán, az olyan ételeket, amiknek nincs arcuk?
  • Helyettesítsd őket ételkölteményekkel.
  • Először megmutatjuk, honnan loptuk az egészet, aztán azt, mi jutott eszünkbe erről.
  • Receptek!
  • A konyhában Tamás Bence Gáspár és Plankó Gergő. A fotós Botos Tamás.
Ételköltészeti alkotások árasztották el csütörtökön a Tumblrt. A szemkápráztató ételfotók a nosalty közösségi receptoldalról származtak, és az instagramos iszonyatokkal szemben tényleg egy csodálatos világ részei, ahol minden szendvics vidám, és minden ételnek külön meséje van.
Felületes megfigyeléseink alapján a tréfafogásoknak a tartalmat leszámítva két (és fél) iskolája létezik.
A legegyszerűbb a klasszikus kétdimenziós ábrázolás, aminek jellemzője a kendőzetlen vidámság, például:
barany
(innen)
Vagy éppen:
mokas
Esetleg:
mozdony
(innen)
Létezik egy átemeneti iskola, a két- és három dimenzió között, ezt nevezzük 2,5 D-nek, ahol már megfigyelhető az elmozdulás egy erősebben szürrealista irányba:
hernyocska
(innen)
A műfaj mai csúcsát viszont egyértelműen három dimenzióban kell keresni. Ez a művészeti ág leginkább már a szobrászattal rokon, legszebb példája pedig:
virslipolip
(innen)
Mindez annyira megihletett minket, hogy kést, villát, ollót, nyomtatót és pulykavirslit ragadtunk, és megalkottuk saját változatainkat. Következzenek a receptek.
szendvics_4

1.) Palvin Barbara-szendvics

szendvics_palota
  • 1 kenőkésnyi magyaros sajtkrém ízlés szerint
  • 1 szelet toast kenyér
  • 1 szelet párizsi
  • 0,5 kápia paprika (helyettesíthető piros kaliforniai paprikával!)
  • 0,25 db sárgarépa
  • 0,25 db sárga kaliforniai paprika (helyettesíthető zödpaprikával)
  • 2 db friss petrezselyemlevélke egy kis vajon (vagy margarinon – ízlés szerint)
Kend meg a szelet kenyeret a sajtkrémmel. Vágd ki a párizsiszeletből Palvin Barbara arcsziluettjét. Sárgarépából készítsd el a szemöldököt és az orrnyereg vonalát. A kápia paprikából érzékkel vágd ki a felső és az alsó ajkakat. Figyelj oda arra, hogy Palvin Barbarának nagyon széles, érzéki szája van. Nehogy valami csücsöri csőrű falusi menyecske legyen a végén! A hajat és a szemöldököt vékony, hosszúkás szeletekből alakítsd ki. A szemfehérjét kis vajjal készítsd el, levélkéből alakítsd ki az íriszt. Jó étvágyat!

2.) Kortárs festmény-szendvics “Ott se volt” címmel

szendvics_kortars
  • 1 kenőkésnyi magyaros sajtkrém ízlés szerint
  • 1 szelet toast kenyér
  • 1 késhegynyi pirosarany, kecsap, Erős Pista vagy Sriracha szósz. Nem érdekel, hogy van másmilyen piros szósz is, az tuti nem jó.
Tökéletes emulziót képzünk a toastkenyéren a magyarosból. Kenjük szobahőmérsékleten, úgy szebben terül. Ha megvan, késhegyre vesszük a pirosaranyat, majd egy lendületes mozdulattal elkenjük a kenyér jobb felső negyedében. Jó étvágyat!

3.) Magányos cédrus saláta (Csontváry-Kosztka Tivadar festménye nyomán) – időigényes!

szendvics_cedrus
  • 0,5 fekete retek
  • 0,5 csokor petrezselyem
  • 1 pulyka baromfivirsli (marha nem jó!)
Meghámozzuk a retket, félbevágjuk. Közepén a virsli keresztszelvényének megfelelő átmérőjű furatot képzünk. Beleállítjuk a virslit. A csokor petrezselymet szétbontjuk, hosszabb szálait meghagyjuk. A legerősebb szálat befúrjuk a virsli közepébe, lehetőleg úgy, hogy végig érjen benne, így a cédrus stabil marad. Kisebb szálakból lombokat képzünk, kiegyensúlyozva a lombkoronát. Lefényképezés után azonnal fogyasztható.

4.) Rogán Antal kedvence

szendvics_lv_2
  • 2 szelet kenyér
  • 1 szelet párizsi
  • vaj (ízlés szerint)
A recept első fele csak azoknak érdekes, akik nem tudnak fejből, vagy csak ránézésre szép Louis Vuitton-emblémát rajzolni. Ezt a logótérdemes letölteni és kinyomtatni, mert a mérete éppen ideális egy szelet párizsihoz.
szendvics_2
Ezután kivágjuk, majd az így keletkezett emblémát ráhelyezzük egy szelet párizsira. Éles késsel a vonalak mentén körbevágjuk. A leválasztásnál fokozott figyelemre van szükség, hogy ne essen szét. A szelet kenyeret megvajazzuk, az emblémát ráhelyezzük, egészséggel elfogyasztjuk.
Bónusz: egyetlen szelet párizsiból valójában két fogás készíthető el.
szendvics

5.) 444-szendvics

szendvics_444
  • 1 kenőkésnyi magyaros sajtkrém ízlés szerint
  • 1 szelet toast kenyér
  • 1 szelet fekete retek

Kenjük meg a kenyeret (lásd: Kortárs festmény-szendvics “Ott se volt” címmel). A fekete retek közepéből kivágunk egy körcikket. A körcikkből késsel kiváguk a 444 buvlárblog brandjét képező logót. Ráhelyezzük a kenyérre, vigyázva, hogy a logó a helyes irányba “nézzen”. Azonnal tálaljuk. Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése