2014. október 20., hétfő

ŐSZI GYÓGYÍTÓ CSODABOGYÓNK – CSIPKEBOGYÓ

ŐSZI GYÓGYÍTÓ CSODABOGYÓNK – CSIPKEBOGYÓ

 | 2014.09.01.
Az őszi hetekig húzódó lebetegedés elkerülésére már nagyszüleink által ismert és ajánlott volt a csipkebogyó.
Csipkebogyó története
Latin neve (fordításban kutyarózsa) onnan ered, hogy gyökerének veszettséget gyógyító hatást tulajdonítottak. Az ókorban sorvadásos betegségekre, a középkorban tüdőbetegségekre használták.
Egy görög legenda szerint eredetileg fehér volt a virága, de egyszer Aphrodité megsebezte magát a tüskéjével, és a vére rózsaszínűre festette a hófehér virágot.
csipk
Egyházi szimbólummá is vált: a csipkerózsa levelei alkotják a kelyhet, melyben Krisztus szent vére van. A rómaiak számára a csipkerózsa a dicsőség jelképe volt, csakúgy, mint a babérlevél.
A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Cserjés növény, mely megtalálható erdőszéleken, hegyvidékek lejtőin, domboldalakon, legelőkön és érleli be a gömb, tojás, vagy körte alakú és mindig tűzpiros álbogyóikat.
Gyűjtése
A csipkerózsa éretten piros színű és kemény áltermését, a csipkebogyót az első fagyokig, szeptembertől novemberig gyűjtjük és mag nélkül, szárítva használjuk. A dércsípte csipkebogyók szárításra nem alkalmasak.
Ha magunk gyűjtjük, a termésből a magot és a szőröket akár kézzel is ki lehet kaparni, de vigyázva, mert a szőrök a bőrön irritációt okozhatnak. Ajánlatos kesztyűt húzni hozzá.
Virágszirmait, gyökerét, de leginkább a magtól megfosztott csipkehúst használjuk gyógyító célokra.
2 kg friss csipkebogyóból 1 kg szárazat kapunk.
Mi van benne?
A gyepűrózsa bogyója a C-vitaminon kívül számos olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani: pektin, flavonoidok, cukor, alma- és citromsav, cseranyag, A vitamin.
A megszárított gyümölcshúsból téli teát főznek, amely nem csupán kellemes ital, de csökkenti a magas vérnyomást, gyógyítja a bélhurutot és javítja az emésztési folyamatot.
A csipkebogyóból jóféle bor, pálinka, likőr, lekvár és szörp is készíthető, de a svédek levesnek is főzik meg.
A csipkebogyó C-vitamin-tartalma tízszer nagyobb a citroménál.

MIRE JÓ?

Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként a sorvadásos betegségek ellen.
A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést.
A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó.
Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú.
A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő célokra is.
csipkebogyo_magokkal
A csipkebogyótea igazi immunerősítő ital.
Ha teaként szeretnénk felhasználni, akkor ki kell magozni, meg kell szárítani.
A tea 3-4 órás hideg áztatást követően iható, és kiváló hangulatjavító hatású.
A dohányosoknak nagyon jót tesz a csipkebogyó magjában található P-vitamin, ezért ők – de csakis ők – magozatlanul szárítsák meg a bogyókat, majd áztatás előtt kalapáccsal vagy mozsárban törjék meg egy kicsit, hogy a magok megrepedjenek.
Gyógytea:
Készítéséhez egy csapott evőkanálnyi csipkebogyót vagy csipkehúst 3-4 óráig hideg vízben áztatunk, majd hidegen vagy langyosra melegítve megisszuk.
Forralni, forrázni nem szabad.
Napi 2-3 csészével is fogyaszthatunk belőle.
-A friss virágból készült igen jóízű tea kiváló hashajtó. Napi egy csészével kell inni lefekvés előtt.
A svédek kedvelt levese a csipkebogyóleves, ahogy ők hívják:
a Nyponsoppa (ejtsd: niponszopa).
Ehhez a szárított csipkebogyót hideg vízbe kell áztatni két órára, majd felforralni, turmixolni, szitán áttörni, és forró vízzel felengedni. Cukorral, fűszerekkel ízesíthető, manduladarabokkal, mandulás puszedlivel, tejszínhabbal tálalják.
Sűrűbb formájában vaníliafagyival is nagyon finom.
Gyógybor:
A csipkebogyóbor főleg idősebb korban kitűnő házi szer a hólyag és a vese rendszertelen működése ellen.

Hozzávalók:

-10 dkg szárított csipkebogyó
-1 l száraz vörösbor
Elkészítés:
A csipkebogyót vágjuk ketté, majd öntsük le a borral. Hagyjuk ázni 2 hétig, majd szűrjük le. Napi 2 dl stimulálja az emésztést, magas a C-vitamin tartalma és segíti a vérkeringést.
Jó tanácsként, ha elkaptunk egy csúnya náthát, mielőtt kétségbeesetten a gyógyszertárba rohannánk, készen ezreket költeni influenza elleni gyógyszerekre, előbb nézzünk körül otthon, hátha megússzuk a betegséget egy gyors teafőzéssel és egy kis pihenéssel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése