2016. január 26., kedd

7 tanács a stressz hatékony csökkentésére

7 tanács a stressz hatékony csökkentésére

BY: ON • 2015. MÁJUS 21.
http://oravecznora.blog.hu/2015/05/21/7_tanacs_a_stressz_hatekony_csokkentesere
Arianna Huffington kurzusán több olyan mérőt használunk folyamatosan, ami tökéletesen megmutatja azokat a hiányosságokat, amire egyébként biztosan nem is fordítanánk figyelmet. Legyen szó a napi alvásidőd méréséről, vagy arról, hogy mennyit mozogsz aznap, rávilágít a hiányosságokra. A mérő egyik célja az, hogy arra ösztönözzön, feszegesd a határaidat. Persze vannak napok, amikor nem jön össze a napi 8 óra alvás, olyankor sokat segíthet, ha napközben tartasz egy 10 perces meditációt, amikor egyszerűen csak kikapcsolod a világot. 

APP tipp: optimized
1. Te döntöd el, hogy hogyan reagálsz a világra
Ahogy Arianna mondaná, a távkapcsoló a Te kezedben van. Dönts úgy, hogy csatornát váltasz, ha valami nem tetszik a gondolataid között, írd át őket. Érkezhetnek nehézségek az életedbe, az viszont csak rajtad áll, hogy hogyan állsz hozzájuk. A reakciód határozza meg a folytatást. 
2. Kezdd apró lépésekkel!
A túl nagy változás rémisztő lehet. Kezdd apró lépésekkel! Ha eddig nem mozogtál eleget, ne heti 3-4 edzéssel kezdd, hiszen csak elmegy a kedved tőle. Próbálkozz először csak sétával, mozdulj ki otthonról! Hagyd otthon a telefonodat, és csak ígérd meg magadnak, hogy sétálsz egyet a környéken. Érdemes összehasonlítani ugyanazt a sétát abban az esetben, ha nálad van a telefonod, és abban az esetben, ha nincs. Mit veszel észre a környezetedből? A jelek mindig ott vannak körülöttünk, de ha képtelen vagy nyitott szemmel járni, elsétálsz mellettük. 
3. Telefon stop
Kötelező beiktatni a napjaidba. Nem a hétköznapjaidba vagy a hónapjaidba, a napjaidba. Legyen szó a barátaiddal vagy a családoddal töltött időről vagy az étkezéseidről, távolítsd el a telefont a közeledből. Tiszteld azokat, akikkel időt töltesz. 
4. Ne aludj el a TV-re! 
Tudom, csak úgy tudsz, de egyáltalán nem egészséges TV-re elaludni. Gondolj csak bele: a TV folyamatosan szól, Te pedig tudattalanul is kapod az információkat az alvás teljes időtartama alatt. Képtelen leszel kipihenni magad rendesen. Legyen egy szoba, ahol TV-t nézel, esetleg a nappaliban tárold a TV-t, de semmiképp sem a hálóban - vagy ha mégis, hozz egy szabályt arra vonatkozóan, hogy 8 után már csak a nappaliban lehet TV-t nézni. 
+ Ne dolgozz a hálószobában. Soha nem fogod tudni kipihenni magad, ha azon a helyen alszol, ahol dolgozol is. Legyen meg mindennek a maga helye.
5. Dedikált idő
Azzal, hogy reggeltől estig a laptopodon és a telefonodon csüngsz csak egy dolgot érsz el: azt a pillanatot, amikor már rá sem tudsz nézni az e-mailjeidre, és ha tehetnéd, legszívesebben meg sem válaszolnád őket. A lázadás oka teljesen egyértelmű, hiszen az internet néha a szabadságodtól foszt meg, ami bosszant. Végre kikapcsolnál, de már megint pittyent a telefon, és muszáj válaszolnod. Modernkori rabszolgaság - ha engeded létezni, a valóságoddá válik. Érdemes megtanulni helyesen kezelni a közösségi médiát és az internet adta lehetőségeket, és nem hagyni, hogy frusztrálttá tegyen. Mi lenne, ha minden nap csak egy általad meghatározott időpontban válaszolnál az e-mailjeidre? Se előtte, se utána, csak pl. 11-től délig. Te döntöd el, hogy Neked mi a tökéletes időpont. Számos CEO él ezzel a szokással, nem véletlenül. Reggelente vagy a legproduktívabb, ha lehet, ne Facebookozással vagy e-mail válaszolgatással töltsd a délelőttöt. Képezd magad, tanulj, töltődj fel, mozogj, meditálj, és ha felkészültél a napra, jöhet a többi. 

6. Ne siettess másokat! 
Ugye Te is láttál már olyan felnőtteket, akik folyton sietteték a gyereket? Az is bántalmazás, gondolj csak bele milyen jelzőket tesznek hozzá: "már megint milyen béna vagy", "nem hiszem el, hogy milyen lassú vagy", "ne szerencsétlenkedj már!" stb. Fel sem fogják, hogy az ilyen mondatokkal árthatnak a gyereknek, aki ezeket a gondolatokat építi magába, majd mintává alakítja át és tartja az életében éveken át. Nem hiszem, hogy bármi rossz történhet, ha valahonnan elkéstek egy gyerek miatt. Engem biztosan nem érdekelne és soha nem siettetném a gyereket, ennél nagyobb butaság a világon sincs. Adj neki időt, legyél türelmes vele. Ugyanez igaz magadra is: legyél türelmes magaddal, semmit sem kell siettetned. 
7. Multitasking - NE! 
Szintén valami, amit ha jól használsz, de sajnos a figyelem ilyen mértékű osztása többet árthat, mint használ. Az, aki folyamatosan egyszerre csinál több dolgot képtelen egyetlen feladatra koncentrálni. Tanuld meg beosztani az idődet, és tartsd hozzá magad. Én például minden reggelemet úgy kezdem, hogy felírom az aznapi feladatokat, mellé írom, hogy mennyi időt vesz igénybe az elvégzése. Így hiába vár egy A4-es oldalnyi feladat rám aznap, fogom látni, hogy lehet, összességében csak 1 órát vesz igénybe, így nem blokkolom le magam - ugye ismerős a helyzet, amikor annyi feladatod van, hogy inkább neki sem látsz? Na ugye. Az ilyen blokkokat ezzel a feladattal tökéletesen ki lehet iktatni. 
Ne csodálkozz, ha hamar elfáradsz.. Az egy dolog, hogy a laptopod több oldalt is tud egyszerre futtatni, de attól még nem kell felvenned vele a versenyt. :) 
Feladat Arianna Huffingtontól: 
Rajzolj egy tortadiagrammot és oszd 24 szeletre. Minden szelet az aktuális napod egy óráját jelképezi. Rajzold meg a tegnapi napod tortadiagrammját a következő szempontok szerint:
- munka,
- egészség,
- tanulás,
- kapcsolatok.
Mennyi időt töltöttél velük tegnap? Használj különböző színeket, és satírozd be a rajzon. Érdemes folyamatosan tortadiagrammozni, mert sokat segíthet abban, hogy tudatosabban alakítsd a napjaidat.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése