2016. augusztus 27., szombat

A konyharuhák tisztítása

Házi praktikák - A konyharuhák tisztítása

A konyharuha a háztartás leguniverzálisabb használati cikke. Sokan törölgetnek vele, vagy a forró edények megfogásához használják, mások a kiömlött, kifröccsent ételt, ivólevet, zsírpacát, vagy bármilyen más foltot törölnek fel vele, megint mások keleszteni való tészta letakarását intézik el vele, míg akad olyan is, aki kéztörlőnek, vagy a gyerek elé partedlinek használja.
Bármire is használjuk a konyharuhát, az bizony gyorsan és könnyen foltos lesz. Itt szeretnénk megemlíteni, hogy egyes háziasszonyok egyszerre többet is használatban tartanak, s mindnek más a funkciója. Például, amivel eltörölgetik az edényeket, evőeszközöket, azt még véletlenül se használják kéztörlőnek, vagy egy folteltávolítónak. Aki csak egyet használ egyszerre, az bizony már többször tapasztalhatta, hogy a konyharuháról a foltot nem könnyű eltávolítani, sőt az ételek, italok szagát is könnyen beveszi, s olyan is előfordul, hogy bár a pacát sikerült eltávolítani, mégis elsötétedett a színe, szürkés, koszos benyomást kelt.
Ilyenkor érdemes a tuti biztos házi praktikákat bevetni, amit még nagyanyáinktól tanulhattunk. A mamik többsége még alkalmazta a kifőzés eljárását, ami azt jelentette, hogy a szennyezett, piszkos konyharuhákat egy nagy lábosban vízzel és ecettel felfőzte, legalább egy fél-háromnegyed óráig forralta, majd utána mosógépben is kimosta.
Valamivel egyszerűbb megoldás, ha pusztán forró ecetes vízbe áztatjuk be a koszos konyhai törlőket. A vízbe tehetünk némi szódabikarbónát, vagy mosószódát, mindkettő kiváló zsíroldó, ráadásul fehérítő hatásúak is.
Megtehetjük azt is, hogy mosógépben, 90 fokon mossuk ki a konyharuhákat, de ne környezetszennyező fehérítőkkel, vegyszeres tisztítószerekkel, hanem ecettel, mosószódával próbálkozzunk. Mindkettő jóval olcsóbb az agyon reklámozott vegyszeres társaiknál és sokkal hatékonyabbak is. Egyszerűen tegyük a szennyezett holmit a dobba egy pohár ecet, vagy egy adag mosószódával és indítsuk el a fehér ruháknak való programot. Öblítők helyett használjunk mosóparfümöt, amely ugyancsak finom illattal látja el a ruháinkat.
Fotó:
pixabay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése