2016. október 19., szerda

Nem fog félni a törtektől a gyerek, ha megmutatod neki a pillangós módszert!

Tegyük a szívünkre a kezünket: mi szerettük a törtek összeadását, kivonását, a közös nevezőre hozást? Ne csodálkozzunk, ha a gyerek sem rajong érte. pedig ezzel az egyszerű módszerrel nagyon könnyű megoldani a bonyolultnak tűnő műveleteket is!


Ez az eljárás csak "képiesíti" a megoldást, így könnyebb megjegyezni. A közös nevező a két nevező szorzata, a példában 20. A közös nevezőhöz (20) úgy lehet hozzá igazítani a két számlálót, hogy az első tört szám számlálóját megszorozzuk a a másik eredeti nevezőjével, és a másodikét az első eredeti nevezőjével. Vagyis a 15/20-hoz így már hozzá lehet adni a 8/20-at. 
Ha kivonásról van szó, akkor pedig ki lehet könnyedén vonni a két közös nevezős tört számot egymásból.

Ez egy kicsit "varázslat" is.. Ha van négy darab szilvából (első "szilvás gyümölcsös kosárból) három darabom (3/4), és öt körtéből (második "körtés gyümölcsös kosárból") két darabom (2/5), lehetetlen úgy összeadnom azokat, hogy "önálló" neve legyen a gyümölcsöknek, amiket össze adok. A "névadáshoz" (a nevezőben, vagyis a törtvonal alatt) kell a "varázslat".. Egyszerűen gyümölcsnek nevezem a nevezőbe kerülő számokat. Ez akkor lehetséges, ha két önálló "nagy gyümölcs kosárba" külön-külön ugyanannyi szilvát vagy körtét teszek (mindegy, hogy ötször négy db. szilvát, vagy négyszer öt darab körtét, az éppen húsz gyümölcs lesz.) Ezekkel a "gyümölcsös kosarakkal" már könnyedén lehet számolni..  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése