2017. november 14., kedd

Advent

http://decoplage.de/2017/11/09/102-karacsonyi-dekoracios-oetlet-adventi-koszoru/

 dekorációs ötlet – adventi koszorú

Manapság, ha van valakinek ideje, saját maga készíti el az adventi koszorúját. Valójában nem kell sok idő hozzá. Szerintem, ha nincs is időd -mert mindig versenyt futunk ezzel a fránya idővel-, erre mégis szakíts. Több héten át a saját kezünk munkájában gyönyörködhetünk és az elkészítés öröméről se felejtkezzünk meg. 
Ahogy elkészítjük a koszorút és meggyújtjuk az első gyertyát, elkezdődik a ráhangolódás az ünnepre. Advent időszaka a karácsonyt megelőző 4. héttől kezdődően, a karácsony előtti utolsó vasárnapig tart. Ilyenkor egy befelé fordulunk, és nem a külvilágra, a külső elvárásokra figyelünk, hanem nyugalmat, boldogságot keresve magunkban, készülünk fel az ünnepre. Mindenkinek vannak vágyai, álmai, ami ilyenkor advent idején még jobban felerősödhet.

Honnan is ered?

Az első adventi koszorút Johann Heinrich Wichern hamburgi evangélikus lelkész, az első gyermekotthon megalapítója készítette el, 1838-ban. Egy fából készült kerékbe az advent minden vasárnapján a vacsoránál egy-egy újabb gyertyát helyezett el, s szentestén a kerék közepére tette az ötödiket. A fa kerék helyett örökzöldből, szalmából, vesszőből készült koszorúk kerültek az asztalokra, és egy kertész ötlete alapján az ajtókra fölakasztható adventi koszorúk is megjelentek.
Egy másik leírás szerint a lelkész 23 gyertyát helyezett el egy felfüggesztett szekérkeréken, mely körül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Ez az Adventi naptár alapja.

Gyertyák!

A katolikus hagyomány szerint 4 gyertyát teszünk a koszorúra 3 lilát (mely szín a bűnbánatot, a fegyelmet és összeszedettséget jelképezi) és 1 rózsaszínt (öröm), amiket vasárnaponként (vagy előző este) gyújtunk meg.
Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat:
  1. hit
  2. remény
  3. öröm (ez a 3. vasárnap meggyújtott gyertya a rózsaszín!)
  4. szeretet
Sokan megtartják a hagyományokat, és van aki változtat rajta. Egyre divatosabb, hogy alapnak nem koszorút használunk, hanem például régi liszt szitát, karton boxot, régi kuglófos formát. Itt minden féle stílus megállja a helyét.
Ahogy Te szeretnéd!
Természetesen itt is vannak trendek, amit lehet követni. Nálunk a karácsonyfa az ajtókopogtató és az adventi koszorú egy színű, harmonizálnak egymással.
102 ötletet hoztam most. Szerintem készíts egy finom kakaót előtte és inspirálódj!
   

            
   

      
            

 
              
              
         
         
Képek forrása: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése